Внедрявания

Решения на Wilo осигуряват устойчивост на сградните инсталации в модернистичната Зала 12 на Messe Frankfurt

04.04.2019 г.


С над 800-годишна история, търговският панаир във Франкфурт е една от най-старите, най-мащабните и най-престижните организации за събития и изложения от различен характер. Със статут на институция в света на индустрията, Messe Frankfurt носи тежка отговорност и към околната среда и отношението към природните ресурси. Ето защо при изграждането на най-новата част от панаира – Зала 12, от организацията се доверяват на високоефективните продукти на Wilo за модерна климатична и канализационна технология. Повече за проекта научихме от дъщерното дружество на немския производител – Вило България.Зала 12 на Messe Frankfurt


След три години проектиране и две години строителство, Зала 12 е открита официално през октомври 2018 г. С нея Messe Frankfurt стартира и още едно техническо събитие в своя календар – ISH, форум, фокусиран върху устойчивостта на сградните ВиК и ОВК системи. „Така през 2019 г. иновативните решения на Wilo не просто са показани на изложението, а вече работят в същата сграда, за да предоставят надеждни услуги на посетителите“, коментираха от Вило България.


Съоръжението е разположено на площ колкото пет футболни игрища, като включва и остъклена плетеница от пътеки с дължина 2.9 km, наречена Via Mobile. Сградата, оформена като асиметрична пирамида, се отваря на изток, запад и север. С височина на тавана от 10 m, комплексът предлага пространство за събития на две нива. На покрива е инсталирана фотоволтаична система с 5 300 слънчеви панели на площ от 9 000 m2, които произвеждат енергия, равна на средногодишната консумация на 241 четиричленни домакинства.


На площ от 33 600 m2 са инсталирани общо 46 вентилационни системи, 50 000 m2 вентилационни канали, 6 000 машини, 34 km тръби за охлаждане и отопление, 160 радиатора, 25 000 спринклери и повече от 11 km тръби за питейна вода от неръждаема стомана.За ролята на Wilo


В залата са внедрени разнообразни решения от всеобхватната, високоефективна продуктова гама на Wilo, които осигуряват енергоспестяваща работа. „Над 70 помпи Wilo за канализация, отопление и климатизация осигуряват сигурност и безпроблемно функциониране на сградните системи, необходими на гости, изложители и персонал на Messe Frankfurt. Само на ISH присъстват около 2400 изложители“, разказаха от българското дружество.


Оптималното отопление в залата се осигурява от изпитаните високоефективни помпи Wilo-Stratos и Wilo-Stratos GIGA. „Wilo-Stratos GIGA спестява до 70% енергия в сравнение с конвенционалните помпи. Това е еквивалентът на до 8 t CO2 на помпа годишно“, уточниха от Вило България и допълниха: „Едностъпалните центробежни помпи с ниско налягане намират приложение в охлаждането. Заедно с контролно устройство Wilo (б.ред. например VR-HVAC или CC-HVAC), мощността на помпите може да се контролира непрекъснато, което оптимизира икономически работата им според нуждите на инсталацията“.


За безпроблемно функциониране на канализацията в сградата помагат потопяеми помпи и помпени агрегати като Wilo-RexaLift FIT L. Те гарантират надеждна работа благодарение на контрол на нивото на напълване и интегрирана термична защита на двигателя. Това помага на RexaLift да гарантира максимална експлоатационна надеждност, дори при ежедневно натоварване.


Зала 12 е само една от мерките от плана за пълна реновация и разширение на панаирния център, който се изпълнява от 1997 г. и се очаква да бъде завършен през 2023 г.


Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo

Още от ВиК