Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Стъклокерамични тръби на Steinzeug-Keramo вкопани на дълбочина от 10 m при проект в Аугсбург, Германия

24.06.2019 г.

In SerbianПозната като строителен материал от векове, глината продължава да се използва и днес, при това в редица специфични приложения. Вече ви запознахме с уникалните свойства на канализационните тръби Steinzeug-Keramo, разказахме ви и за тяхната употреба в мрежи, подложени на сериозни динамични натоварвания, повишен риск от корозия, въздействие на силни химикали и мн.др. Днес ще ви представим още един уникален обект, за който стъклокерамичните продукти на австрийския производител се оказват изключително подходящи, а именно индустриалната зона в гр. Аугсбург, Германия. „В този проект вкопаването на тръбите е двойно по-дълбоко от обичайното“, съобщиха за Инженер.bg от регионалното представителство за България на Steinzeug-Keramo.


Проектът „Иновационен парк“ в немския град се осъществява в няколко фази, като за канализационно решение е избран смесен тип мрежа за отвеждане на отпадъчните води. „Проектантите се доверяват на традиционните стъклокерамични тръби заради тяхната дълготрайност и свързаната с това рентабилност. А особеността в случая е изключителната дълбочина, на която те се полагат – 10 m“, посочиха от Steinzeug-Keramo.


С онлайн калкулаторa за статични натоварвания в Infopool инженерите успяват да изчислят каква механична якост е необходима на тръбите. В резултат на това се оказва, че продуктите на Steinzeug-Keramo са устойчиви на възникващия статичен товар. Цялата конструкция се проверява още един път, тъй като машините и оборудването също трябва да преминат проверка заради необичайните условия на работа.


В началото на строително-монтажните работи се полагат около 150 m бетонни канали с овален профил. След това се инсталират и стъклокерамичните тръби с 15 cm бетонно покритие, както следва:

 - 310 m от DN 600;

 - 20 m от DN 400;

 - 20 m от DN 300.


За да се достигне проектната дълбочината от 10 m, строителството е извършено в две фази: първо са изкопани 3 m от почвата, след което останалите 7 m са укрепени с подпори. „Дълбочината и почвените условия изискват специални условия по отношение на оборудването, обезопасяването и охраната на изкопите. Цялата строителна дейност е разделена на ниска и висока зона, като на площадката има 4 слоя почва“, уточниха от Steinzeug-Keramo.


Благодарение на внимателния подход и опита на строителната компания и проектантите, процесът на строителство минава гладко, а стъклокерамичните тръбопроводи остават гаранция за дълготрайност и рентабилност на проекта.


Повече информация за Steinzeug-Keramo, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Steinzeug-Keramo

Още от ВиК