Внедрявания

Тръбите Steinzeug-Keramo са вложени при реконструкция на канализационен участък, преминаващ под жп линии в Берлин

15.05.2018 г.

In SerbianПрез 2012 г. Берлинската служба по водите (Berliner Wasserbetrieb) пуска търг за изграждане на канализационен участък с дължина 60 m по улица Bitterfelder в района Марцаан. Особеността при проекта се състои в това, че въпросният канализационен тръбопровод трябва да премине под три коловоза железопътни линии, което налага като резонен избор използването на безизкопна технология. Защо за изпълнението на проекта са избрани стъклокерамичните тръби на Steinzeug-Keramo и как протича строителния процес при подобни технически обстоятелства разказаха за Инженер.bg от българския филиал на Wienerberger AG.Това е първият случай, при който технологията на безизкопно полагане pipe-jacking се използва за размер на тръбопровода DN 1000. Разбира се, условията на строителната площадка бяха благодатни, за да се случи това. В това число можем да посочим земната маса, съставена от пясъци и чакъл, както и ниските подпочвени води“, коментираха от Steinzeug-Keramo.


Защо стъклокерамиката е най-подходяща в този случай?


Три са причините като най-подходящ материал в случая да се изберат стъклокерамични тръби:


1. Дълъг експлоатационен живот на тръбите;

2. Изпитана и доказана във времето технология за производство на материала;

3. Отсъствието на необходимост от използването на обсадна тръба, която по принцип е необходима при динамични товари, каквито се получават под коловозите от железопътния трафик.


„Това е важен факт, на който искаме да обърнем внимание. Steinzeug-Keramo притежава сертификат от TÜV, който гарантира надеждността на тръбите, преминаващи под пътни съоръжения, без нужда от обсадна тръба“, изтъкнаха от българското дружество.


Как протича строителният процес?


Началната шахта, от коя стартира безизкопното полагане на тръбопровода, е осигурена чрез предпазна пилотна стена. Следващото съоръжение е изпълнено като готова стоманобетонна шахта с диаметър 3.20 m.


Трите основни фази, през които преминава този вид полагане на тръби можете да видите на схемите долу, а най-общо те включват:Фаза 1: Пилотната тръба започва да пробива земната маса, за да измести почвата;

Фаза 2: Главата на пилотната тръба достига втората шахта и издърпва стоманена обсадна тръба, като същевременно, посредством шнек, част от излишната почва се връща в изходната шахта;

Фаза 3: Шнекът започва работа в обратна посока, като изхвърля земна маса във втората шахта, а стъклокерамичната тръба, прикрепена към обсадната, се придвижва напред.


Строително-монтажните работи по този обект преминават гладко. Накрая, всички фитинги в шахтите са инсталирани съгласно техническата спецификация на възложителя. Довършват се конструкциите на началната и финалната шахти, с което се счита и че съоръжението е изпълнено успешно“, разясниха допълнително от Steinzeug-Keramo.


Повече информация за Steinzeug-Keramo, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Steinzeug-Keramo

Още от ВиК