Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Устойчиви ВиК решения за съвременна градска среда! Вижте как го правят немците – с продуктите на Steinzeug-Keramo

21.08.2019 г.


В световен мащаб населението в градовете нараства, което е причина да се търсят все по-устойчиви урбанистични решения. Екологични, надеждни и дълговечни – продуктите на Steinzeug-Keramo напълно се вписват в съвременната концепция за устойчива градска среда. По тази причина често са предпочитан избор за изграждане на канализационни мрежи в нови квартали. А днес ще ви разкажем за един такъв случай – училищна база в гр. Витлих, Германия, се превръща в жилищен комплекс, а разширението на канализацията е реализирано със системите KeraPro и KeraBase. Подробности за проекта Инженер.bg научи от регионалния търговски мениджър за България на Steinzeug-Keramo – г-н Емил Димитров.Град Витлих (Wittlich) е окръжен град в немската провинция Рейнланд-Пфалц с население от около 20 000 човека, в който търсенето на строителни имоти расте с дни. Една от мерките, които местната управа предприема, за да реши частично проблема, е обособяването на строителна зона „Училищен център Венгерор“. Върху площта на някогашна училищна спортна площадка възникват десет строителни обекта.

 

Не знаете нищо за гр. Витлих? Ние ще ви разкажем!

Витлих е важен туристически и културен център между Мозел и Айфел и съчетава инфраструктурните предимства на окръжен център с атрактивните условия на живота в малък град. В уютното историческо градче са запазени старинни сгради, включително и кула, датираща от 1317 г., част от някогашните градски укрепления.

На всеки 3 години във Витлих се провежда мащабен търговски панаир. Последното му издание, през 2019 г., успява да привлече повече от 200 компании и близо 80 000 посетители.

 

 

 
Новите сгради, разбира се, трябва да бъдат присъединени към градската канализационна мрежа. За тази цел са избрани изделията на Steinzeug-Keramo – един от най-големите производители на стъклокерамични ВиК изделия в Европа и част от групата Wienerberger. „В годините нашите системи са доказали ефективността си както за обществени ВиК мрежи, така и за промишлени, като се отличават с редица предимства. Приоритетно можем да посочим изключително високата им устойчивост на механични натоварвания химични въздействия, които са характерни за отпадъчните води“, заяви г-н Димитров. „Често на пазара срещаме тръби и фитинги, които след няколко години експлоатация показват толкова сериозни щети от корозия, че подмяната им е неизбежна. За разлика от тях, всички тръбопроводи и шахти на Steinzeug-Keramo имат 100-годишна продължителност на живота“, подчерта още той.


 

При изпълнението на проекта са вложени:

Регионът е популярен със своите лозя и винарска индустрия. Първото документално споменаване на лозята във Витлих е от 1065 г. Исторически находки от римския период предполагат обаче, че там вино е правено много по-рано. Днес лозята в долината се стопанисват от 5 изби, които правят несравними винени напитки, прославени по целия свят.


 - 150 m тръбопроводи DN 300 с висока якост от системата KeraPro, разпределени в участъци с дължини между 30 и 50 m;

 - 48 m тръби DN 150 с нормална якост KeraBase, използвани за изпълнение на сградните отклонения;

 - 3 шахти с вградени връзки и осигуряване срещу изплувне.


Решението от стъклокерамика осигурява по-ниски разходи за поддръжка, ремонт и подмяна за поколения напред. „Продуктите, сертифицирани от Cradle to Cradle®, гарантират екологичност на проекта, дори и след изтичане на живота на съоръженията. Те са 100% рециклируеми. От щадящия добив на суровини, през експлоатацията, до подмяната – всичко е в затворен цикъл“, коментира в заключение г-н Димитров.Повече информация за Steinzeug-Keramo, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: www.wittlich.de, Steinzeug-Keramo

Още от ВиК