Внедрявания

Юроком 2000: Допълнително укрепване с армиран насип и геотекстил направи пътя до Роженския манастир безопасен

09.03.2018 г.


Преди векове, в желанието си да запазят символите на своята вяра от зли дела и помисли, хората започнали да строят манастири, параклиси и църкви високо в планините. Така най-непристъпните склонове станали обител на божиите домове. Времената обаче се менят, а с тях и порядките, и природата, и човешката дейност. Ето защо, говорейки за манастири днес, инфраструктурата на региона и безопасността на посетителите са от първостепенна важност. Обръщаме внимание на причините за свлачища и опасни пътища, както и на възможните надеждни решения. В тази връзка се консултирахме с експертите в областта на инфраструктурните системи от българската компания Юроком 2000, които ни разказаха за укрепването на пътя до красивия Роженски манастир.


Защо насипно-армираните конструкции са ефективни?


„Когато дадено тежко инфраструктурно съоръжение, каквото е пътното платно например, се изпълнява върху нестабилни почви или при географски терен, който предразполага към свличания и пропадания на земни маси, все по-често се използват армирани насипи. В тези помощни конструкции се влагат геотекстилни материали и естествени почвени слоеве, което ги прави предпочитания избор пред конвенционалните решения с корави бетонни или стоманобетонни стени“, разказаха от Юроком 2000. Именно този подход е използван за укрепване на пътя между с. Рожен и Роженския манастир, а доставчик на всички необходими материали е  българското дружество.Но нека първо разберем защо геотекстилът и конструкциите с него се утвърждават като ефективно решение:


- Насипно-армираните конструкциите поемат натоварванията по-ефективно, тъй като между техните коравини и тези на естествения почвен слой няма рязки граници. Освен това, този тип конструкции укрепват откоса още зад потенциалната хлъзгателна равнина;


- Геотекстилните материали предлагат добри дрениращи свойства, което предпазва съоръженията от компрометиране;


- Конструкциите могат да се затревят и по този начин да се слеят с ландшафта, а и да добият допълнително естествено укрепване;


- Липсват мокрите процеси, характерни за бетонните работи, което позволява строително-монтажна дейност почти при всякакви метеорологични условия.От какво се изграждат укрепителните съоръжения от геотекстил?


„Най-общо, този тип укрепителни съоръжения се изработват от уплътнени почвени слоеве, между които се поставят георешетки или платна от геотекстил“, обясниха от Юроком 2000.


„Допълнителното укрепване на склоновия участък от пътя с. Рожен – Роженски манастир бе с височина 10 m. При това строителните работи трябваше да се извършат по спешност“, разказаха още от доказаното дружество и допълниха: „Заради извънредния характер на строително-монтажните работи и непредвидените обстоятелства, които ги наложиха, обектът бе възложен от Община Сандански на Пътно поддържане – Сандански ЕООД. А Юроком 2000 достави всички необходими материали, за да се изпълни обектът бързо и качествено“.


Доставката включва:


- Моно-ориентирана геомрежа;

- ПП нетъкан геотекстил;

- Биорогозка (биотекстил);

- Дренажен геокомпозит;

- Бентонитова хидроизолация;

- НПВХ и ПЕВП дренажни/канализационни тръби, фитинги, и ревизионни шахти.„Благодарение на съвременните технологии, опасните зони и ненадеждните земни пластове могат да бъдат подходящо укрепени. Изпълнявайки армирани насипни конструкции, технолози и строители предлагат ефективно решение за изграждане на пътни инфраструктурни обекти, а чрез тях и безопасен достъп до труднодостъпни, но може би най-вдъхновяващите кътчета на света“, обобщиха от българската компания.


Юроком 2000 поддържа дългосрочни партньорства с доказани международни производители на геостекстил, сред които са имената на Bonar, Cetco и GeoTipptex. В портфолиото на компанията са включени и разнообразни висококачествени системи и решения за ВиК сектора.


Повече информация за Юроком 2000, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Юроком 2000, balkanjewel.com

Още от ВиК