Внедрявания

Grunfos: Известна берлинска автомивка оптимизира ефективността си с облачната платформа на Grundfos

04.10.2018 г.


Неотдавна ви представихме иновативна облачна услуга, част от портфолиото на Grundfos, която позволява значителна оптимизация на работата на ВиК и ОВК системи. Днес ще ви разкажем за едно от конкретните приложения на платформата, благодарение на което предпочитана автомивка в Берлин повишава още повече качеството на предлаганите услуги и подобрява ефективността си. „В Cozy-wasch помпите на Grundfos и високотехнологичните решения са ключови компоненти от цялостната концепция за развитие“, коментираха пред Инженер.bg от Грундфос България, дъщерно дружество на датския производител у нас.


Взискателни и педантични, шофьорите в Берлин от дълги години предпочитат Cozy-wasch като добра грижа за външния вид на своите автомобили. „Още на входа колата ви се покрива с цветен килим от пяна, а на изхода разполагате с най-чистото и добре ароматизирано возило в града“, разказаха от Grundfos. Почти винаги пред входа на автомивката се извива опашка, а служителите там твърдят, че ако се подредят една след друга всички коли, измити някога в Cozy-wasch, то дължината на тази редица ще е колкото разстоянието от Земята до Луната и обратно. Фирмата управлява няколко обекта в немската столица и околността й, а първият от тях модернизиран с продукти наGrundfos се намира на Potsdamer Straße в Берлин.


Поради голямото натоварване на автомивката са високи и разходите за вода и препарати. Ето защо фирмата полага всички усилия, за да разполага с оборудване от последно поколение, чрез което да намали и оперативните си разходи. „Има компании, които използват plug-and-play решения, но ние предпочитаме да разполагаме със собствена система за управление на машините, съобразена с индивидуалните ни нужди. Това ни позволява да предоставяме висококачествена, но и рентабилна услуга“, коментираха от Cozy-wasch.


Cozy-wasch е пример за високотехнологична автомивка, която използва Интернет на нещата (IoT), съвременни дозировъчни и сензорни решения, както и система за мониторинг, базирана на облачна платформа. Освен това центробежните помпи там вече са с клас на енергийна ефективност IE5, което допринася за значителни икономии на разходите за електроенергия.


Наскоро фирмата модернизира цялостно оборудването си, като внедри най-новите модели помпи на Grundfos CRE, CME и NB, както и 15 броя интелигентни дозиращи помпи DDA, които позволяват онлайнмониторинг. За тази цел от автомивката използват облачната платформа на компанията. Grundfos Cloud обхваща всички сензори и помпи и по този начин улеснява мониторинга на системата. „Количеството на използваните препарати и химикали е оптимизирано и това намалява екологичния отпечатък от дейността на фирмата. От Cozy-wasch споделят още, че са впечатлени от координацията между всички компоненти на системата, която им позволява да управляват процесите безпроблемно, където и да се намират“, разказаха от Грундфос България.В допълнение служителите вече използват специално приложение на Grundfos, за да избегнат смесването на кутиите с химикали при тяхната смяна или при преместването им, както и за да следят за нивото им и да поръчат навреме привършващите.


Първоначалният план на клиента включваше подмяна на старите помпи без честотен преобразувател с нови от същите модели. В последствие обаче, изискванията за енергийна ефективност и оптимизация на контрола се повишиха“, обясниха от Грундфос България. „Познавайки много добре възможностите на продуктите си и на облачната ни платформа, Grundfos предложи цялостен пакет с много по-добри решения не само за контрол, но и за оптимизация и превантивна поддръжка на системата. След подмяната на оборудването консумацията на енергия за една помпа спада драстично – от 2.2 на 0.8 kW”, добавиха още от българското дружество.


Повече информация за Грундфос България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Грундфос България, Grundfos

Още от ВиК