Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

HTI България: Дренажните решения на BG-Graspointner – още една стъпка към устойчивостта на стадиона Generali Arena

22.07.2019 г.


Отдавна стадионите са много повече от тревен терен. Освен че са домакин на един от най-обичаните спортове, те са мултифункционални съоръжения, архитектурни и инженерни бижута и нерядко – емблеми на градовете, в които се намират. Заради важната си роля, без значение стари или нови, стадионите са натоварени със задачата да отговарят на всички съвременни изисквания за устойчивост на сградите. С помощта на специалистите от HTI България научихме повече за реконструкцията на днешния Generali Arena – дом на ФК Австрия Виена.

 


„Историята на Generali Arena започва през далечната 1925 г., когато носи името České srdce. Последната реконструкция на стадиона отнема повече от 2 години в периода 2016-2018 г. и представлява голяма стъпка напред, включително и по отношение на устойчивостта на всички инсталации, функциониращи в съоръжението“, разказаха от HTI България. Стадионът отваря врати отново през юли 2018 г., като четирите му трибуни вече са с капацитет от 15 000 до 17 500 зрители. Цялата сграда е разширена и оборудвана с модерна инфраструктура с по-високо качество, което позволява да се използва и за други събития. Комплексът включва две тренировъчни зони с площ 19 600 m2, директна топла връзка с музей, детска градина, обучителен център, офиси, както и подземен паркинг и ВИП клуб.Мерки за енергийна ефективност


Стадионът вече разполага с енергийно-ефективна система за осветление. В същото време e елиминирано светлинното замърсяване, засягащо близките градини и жилищни райони.


След ремонта Generali Arena разполага с най-голямата фотоволтаична система, използвана от австрийски футболен клуб. С обща инсталирана номинална мощност от 340 kW, тя отговаря на енергийните нужди на стадиона – разбира се, без мощните прожектори.


В таваните във ВИП ложите са интегрирани охлаждащи елементи, които осигуряват комфортна температура без течение. Модернизираната система за тревни площи активира отоплението на тревата на основното поле по-бързо, отколкото преди, като използва значително по-малко енергия. Двете тренировъчни полета (едно с изкуствена и едно с естествена трева) също се подгряват.Оптимизация на канализационната система


За да се облекчи натоварването на канализационната система и да се стабилизира нивото на подземните води, дъждът, който пада върху покривите, се събира в цистерни от по 120 m3, като може да се използва за напояване на тревата, ако е необходимо. След това излишната вода се насочва към просмукващите шахти, от които се изпуска в земята.


„За дренаж на терена, чиято площ е 10 000 m2, се използват продуктите на BG Graspointer. Инсталирани са 600 m канали от моделите Filcoten tec и Filcoten pro с решетки от клас C и D. Те също отвеждат вода в просмукващите ями и се интегрират безпроблемно в концепцията за екологично планиране, точно както всички други конструктивни мерки“, разясниха от българското дружество на HTI, в чието портфолио са включени продуктите на BG Graspointer.


В определени зони на стадиона е използван и Filcoten HPC (High Performance Concrete), който отговаря на изисквания за устойчивост на високо натоварване и вандализъм. Моделът е с винтозакрепващи решетки от чугун, благодарение на което, освен на физически посегателства, издържа и на динамични натоварвания от пожарни автомобили или други тежки обслужващи средства.


Традициите на австрийския производител BG Graspointer в областта на дренажните системи датират още от 1963 г. Дългогодишният опит в отводняването, високото качество на продукцията и прецизното изпълнение на крайните срокове са причина логистичният гигант HTI да се довери на компанията.


„Решението на BG-Graspointner ни спечели, защото изпълни всички наши изисквания. От хидравлични изчисления до безопасност, носеща способност и устойчивост“, коментира пък проектният мениджър на реконструкцията на Generali Arena.


Повече информация за Ейч Ти Ай България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: HTI България, BG Graspointer

Още от ВиК