Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Държим на високото качество и ефективността на предлаганото от нас оборудване

14.01.2016 г.

Инж. Григор Йорданов, управител на Алмекс-БГ, пред Инженер.bg

 

Господин Йорданов, Алмекс-БГ е утвърдено име на българския пазар на помпено оборудване. Кои са производствените предприятия, които ви се довериха?

За над 20-те години усилена работа, успяхме да спечелим доверието на не малко производствени предприятия от областта на строителството, минната промишленост, ВиК сектора, както и много други. Например, Дънди Прешъс Металс, Асарел Медет и т.н. Работим със строителни фирми, занимаващи се с изграждане на пречиствателни станции за отпадни води. Наши клиенти са Главболгарстрой, Балканстрой, Хидрострой. Партньори сме и на фирми от областта на енергетиката. Наш клиент е италианската компания Enel, която изпълни реконструкцията на ТЕЦ „Марица Изток 3“, доставихме машини за строителните работи, както и специални помпи за централата. Все повече развиваме дейността си и в областта на пречистването на питейни води. През изминалите година бяха стартирани и не малко проекти в областта, и се радваме, че в голяма част от тях успяхме да внедрим оборудване с марка Flygt. Работим и с ВиК Варна за доставка на резервни части и сервиз.

 

Предлагате ли и други търговски марки наред с Flygt на Xylem на българския пазар?

Xylem е концерн, обединяващ редица водещи марки в областта на помпеното оборудване. Това, към което се стреми компанията, е благодарение на различни марки, да може да предложи комплексно решение, доставяйки около 80% от необходимото оборудване за изграждането на една пречиствателна станция. Flygt е част от този концерн от 1964 г., когато Xylem все още носи името ITT Corporation. Съответно, ние като изключителен представител за България на Xylem Water Solutions AB, която е собственик освен на марките Flygt и на Wedeco, Sanitaire, Godwin, Leoplod и др., можем да предложим богата гама от съоръжения. Те включват: потапящи, дренажни, канални, сондажни помпи, миксери, шламови помпи, системи за UV и озонова дезинфекция, аерационни системи, филтри за питейни пречиствателни станции, оборудване за пречиствателни станции за отпадни води и др.

 

Високата енергийна ефективност критерий ли е при избора на оборудване?

Голяма част от продуктите, които предлагаме дават възможност за реализиране на значителни икономии на енергия. Помпите са оборудвани със съвременни електромотори с постоянни магнити. Към подобни продукти интерес проявяват предимно фирми, които се явяват краен клиент, т.е. тези, които реално ще експлоатират тези машини. В случаите, когато се преминава през инвеститор, водещият критерии често е ниската цена.

 

Какви са основните предимства на предлаганото от вас оборудване? На какво залагате?

Преди всичко на високото качество. То е основен критерий за нас. Ще се радваме, ако все повече клиенти отчитат важността на характеристики като качество, ефективност и срок на експлоатация са водещи при избора на помпено оборудване. Използването на техника с по-ниско качество е предпоставка за възникване на проблеми в бъдеще, както и на по-високи експлоатационни разходи. Обикновено то бързо дава дефекти. Затова и в епицентъра на нашата търговска политика е високото качеството и надеждността на оборудването.

 

Казахте че работите активно в областта на индустрията.

Да, ние работим с някои от най-големите производствени предприятия у нас, като топло-електрическите централи „Марица Изток“, за които сме доставили помпи на Flygt, и имаме добри отзиви от тях. Работим и със Свилоза, където също са внедрени наши помпи, и където ние отговаряме за обслужването и ремонта. Независимо, че помпите бързо се износват, поради изключително тежките условия на работа, отзивите са много добри. Наш клиент е и заводът за производство на азотни торове Агрополихим. Имаме клиенти и от областта на хранително-вкусовата промишленост, например, Пивоварна Каменица, за която доставяме лампи за UV дезинфекция.

 

А бихте ли разказали малко повече за поддръжката на оборудването? Как процедирате при аварийни ситуации?

Поддръжката и сервизът са важна част от дейността ни. При възникване на аварийна ситуация, можем да реагираме много бързо. В зависимост от ситуацията, авариралата помпа може да бъде донесена за поправка в сервиза от клиента или ние отиваме на място и я вземаме. Самият ремонт обикновено отнема няколко дни. След поръчка, в рамките на 24 часа, необходимите ни части са налични. При по-спешни ситуации срокът за ремонт може да бъде намален и до 24 часа. Ние сме единственият сертифициран от Flygt сервиз. Сертификатът се подновява на всеки две години, след щателна проверка от страна на колегите от Flygt.

 

Към момента, има ли приоритетна област в развитието на Алмекс-БГ?

Сред основните ни приоритети в момента е разширяване на пазарните ни позиции в областта на пречистването на питейни води. В тази област можем да предложим почти цялата гама от необходимо оборудване като пясъчни филтри, системи за UV дезинфекция. Доставяме и помпи, миксери и т.н. Например, цялото оборудване за новата пречиствателната станция за отпадни води в Созопол е на Flygt, плюс системите за UV дезинфекция и аерационните системи. С Хидрострой – Варна участваме в три проекта – обновяване на пречиствателна станция за отпадни води - Варна, изграждане на пречиствателна станция за отпадни води - Трявна и изграждане на пречиствателна станция в гр. Созопол. Също така, разширяваме контактите си и в индустрията, която за нас е важен пазар.


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от ВиК