Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Емил Димитров: „Ако собствениците на инфраструктурни обекти търсят качество, трябва да мислят като частен инвеститор“

27.03.2018 г.

Качеството на инфраструктурата в даден регион или държава красноречиво говори за степента на развитие и за самосъзнанието на обществото. И това е факт още от епохата на Римската империя, когато са изграждани водопроводи, канализации, мостове и виадукти, чиито руини откриваме и днес, при това в завидно добро състояние. Затова резонно възниква въпросът как да се гарантира надеждното и устойчиво строителство на инфраструктурните обекти? На какво да се обърне внимание? Как да се подходи най-целесъобразно към всички процеси, водещи до крайния резултат – започвайки от инвестиционното намерение и стигайки до експлоатацията на едно добре функциониращо съоръжение? Инженер.bg разговаря по темата с Емил Димитров, дългогодишен експерт в областта на ВиК системите.Г-н Димитров, вече коментирахме какви мерки е важно да се предприемат във фазата на строителството, така че да се постигне висококачествен краен резултат. Нека се върнем по-назад в процеса, още на етапа на инвестиционното намерение.


При започването на даден обект, още в самото начало – на фаза идеен проект и при уточняване на инвестицията, трябва да се вземе предвид целият жизнен цикъл на съоръжението или системата. Експлоатационните разходи на дадено съоръжение обикновено са в пъти по-високи от първоначалната инвестиция за него. И именно това е важно да бъде водещият фактор при избора на технологичен вариант, материали, начин на изпълнение и т.н.


За да подкрепя твърдението си, ще дам конкретен пример. Да приемем, че изпълнението на даден канализационен участък с непървокачествени материали струва 100 лв. Въпросните материали биха осигурили експлоатационен живот на съоръжението от 50 години, например. След изтичане на този период, собственикът или инвеститорът трябва да вложат нови 100 лв. за изграждането му отново.


Същият този участък обаче, може да се изгради и с първокласни, дълговечни материали. Тогава първоначалната инвестиция би била по-голяма – да речем 130 лв. Но с тези начални вложения канализацията вече получава гаранция за експлоатационен живот от 100 години.


Всеки може да види разликата между двата варианта. Не трябва да забравяме и факта, че избирайки по-нискокачествени материали, собственикът трябва да предвиди и допълнителни експлоатационни разходи за честите аварии, които те обуславят.


А когато говорим за обществена инфраструктура, чиито собственик е дадено ВиК дружество, как се отразява това на всички нас – ползвателите?


Негативно – без никакви съмнения. При компрометирани съоръжения – било то заради нискокачествено строителство или неподходящи материали, експлоатационните дружества са длъжни да отстраняват повредите и да извършват планирани или аварийни ремонти, за да доставят услугата си на своите потребители. А това се отразява директно върху нас и върху сметките, които плащаме.


Как трябва да се промени мисленето на възложителите на такъв тип проекти, за да разчитаме на надеждна инфраструктура?


Ако всички участници в процеса – от възложител, през проектант, до изпълнител и надзор, започнат да разсъждават от позицията на частен инвеститор, ще имаме гаранция за качествени, добре обмислени и рентабилни решения. Нужно е възложители и собственици на дадена инфраструктура да се доверяват на експертите в областта, които най-добре могат да оптимизират средствата в дългосрочен план.


Какво бихте казали на възложителите, на които тепърва предстои проектирането и изпълнението на ВиК системи?


За да сме свидетели на устойчив растеж и развитие у нас, то безспорно ни е нужна инфраструктура с най-високо качество! На нейна база и бизнесът ще върви напред. Нека всеки, който по някакъв начин е въвлечен в този процес и има отговорна роля в него, да мисли и за децата си, тъй като те ще наследят това, което създаваме в момента – добро или лошо. Нека не натоварваме бъдещите поколения, нека не ги обременяваме с резултатите от нашите днешни решения. Добре е да мислим в тази посока.


Емил Димитров е експерт в областта на ВиК сектора, като дълги години работи в областта на експлоатацията, строителството и строителните материали. Завършва УНСС със специалност „Стопанско управление“. Притежава магистърска степен по Международна икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“, както и по Бизнес администрация от Cotrugli Business School.


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от ВиК