Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Добромир Симидчиев: „Хидролиа е пионер в управлението на непублични ВиК активи у нас”

21.06.2017 г.

Хидролиа АД, сравнително ново име във ВиК бранша, бързо набира скорост и се стреми да развие съвсем нов пазар в българските индустриални среди. Компанията предлага комплексни ВиК услуги, като цели да предложи иновативен за страната ни модел за устойчиво управление на водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. Фокусът в дейността й е поставен най-вече върху големите производствени предприятия от всеки индустриален сектор. Eкипът на Инженер.bg разговаря с изпълнителния директор на компанията - инж. Добромир Симидчиев. Ето какво разказа той за историята на Хидролиа, за конкуренцията и за този тип услуги у нас.


За идеята


Когато на пазара влиза компания без аналог в страната винаги е интересно как точно е възникнала идеята за нея и как тя ще се интегрира в съответния пазарен сегмент. При основния модел на ВиК услугите, публичният оператор експлоатира активите до границата на имота, а по-нататък грижата и отговорността е изцяло на собственика на имота.


„Големите ВиК компании на запад видяха потенциала и „след водомера”, който е сериозен особено при големите индустриални предприятия”, заяви г-н Симидчиев и допълни: „Веднъж осъзнали тази възможност, те създадоха отдели и по-късно отделни фирми. Добър пример за това е Veolia, частните клиенти на която през 2000 г. бяха едва 10%, а през 2015 г. този процент достигна 44%. Така се създадоха отделни брандове, които поеха непубличната част от управлението и експлоатацията на ВиК инфраструктурата”.


„Аз наблюдавам този процес много отдавна. През 2015 г. решихме да репликираме подобен модел и у нас”, сподели още той за първите стъпки на компанията. Хидролиа АД е основана в края на 2015 г., но започва същинска дейност в началото на 2016 г. Познат на широката общественост като зам. министър на МРРБ по времето на три правителства, Добромир Симидчиев признава, че основният му професионален опит е базиран на годините работа в Софийска вода. От там черпят опит и по-голямата част от акционерите, които застават до него при стартирането на Хидролиа.


Има ли конкуренция?


„В България има малко ноу-хау за експлоатацията на непублични ВиК активи и нашия модел на работа. Може би единствената ни конкуренция тук е Veolia, и то заради Софийска вода”, сподели г-н Симидчиев. „Липсата на конкуренция обаче не е добро обстоятелство за никой бизнес, защото тя реално праща послание до крайния клиент, че дадена услуга, продукт, модел работи!”, допълни още той.


Според него съществува тенденция да се появят още фирми в тази пазарна ниша, но в един по-далечен момент. Очакванията му са обаче, че тези компании няма да са български, а ще навлязат европейски фирми, които искат да разширят пазара си и в нашия географски регион.


Какво мислят клиентите?


„Нашите клиенти са заети с производство или услуга, които са конкретен предмет на тяхната основна дейност и адекватното стопанисване на ВиК активите често пъти им идва в тежест. Истината е, че дори и най-добрият индустриалец не управлява добре ВиК мрежата и съоръженията си. И тук се намесваме ние! Нашата добавена стойност е, че основният ни фокус е водата”, обясни г-н Симидчиев за дейността на Хидролиа.


„Основното, с което разполагаме е ноу-хау и човешки ресурси. На всеки наш клиент предлагаме да предадем ноу-хау на неговите служители, да ги обучим, да ги научим на всичко, което знаем, да ги „претопим”, за да можем да сме максимално полезни. По този начин никой не остава без работа, а напротив – нивото и съответно резултатите се подобряват”, разказа той. Господин Симидчиев изрази и притеснението му от липсата на достатъчно човешки ресурс в областта у нас.


Услугите, които предлага Хидролиа, са все още нови за българския пазар. Ето какво ни сподели г-н Симидчиев за това как ги приема българският бизнес: „Много е лесно, когато разговаряме и работим с международни компании. Те вече са запознати с този тип дейност и начин на работа, защото имат по-широк поглед и виждат конкретни примери в производствата си в други страни. С българските клиенти е малко по-трудно, не защото нямат достатъчно технически познания, а защото не са виждали как работи подобен модел”.


„Според мен е необходимо още време, за да видят индустриалните среди как работим в реална среда и да се докоснат по-осезаемо до резултатите от нашата намеса”, оптимистичен е Добромир Симидчиев.


Инженер.bg ще продължи да ви информира за развитието и резултатите от работата на Хидролиа АД, като една новаторска компания на все още разработващ се пазар. В следващи материали ще ви представим и още интересни акценти от разговора ни с изпълнителния директор инж. Добромир Симидчиев.


Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Хидролиа АД

Още от ВиК