Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Здравка Атанасова от Адара Инженеринг: Инженерната работа изисква ум, въображение и характер

22.05.2020 г.


„Ако не бях инженер, щях да бъда парамедик.“


Когато от 15 години работиш без почивен ден, е нормално да ти писне от това темпо и да си кажеш „стига толкова“. Но не и днешната ни гостенка в рубриката „Ако (не) бях инженер“, защото тя мечтае нейната фирма да е най-добрата в бранша. Представяме Ви инж. Здравка Атанасова от Адара Инженеринг, която освен че стои начело на един мъжки бизнес, иска да научи още 3 – 4 езика и да ходи на танци – изобщо следва своя амбициозен план за следващите 50 години. А ние ѝ пожелаваме от сърце да го преизпълни!

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?

 

Съвсем целенасочено. Едно лято бях на стаж в завод „Електроника“ и страшно ми хареса. Не съм искала да ставам нищо друго.


Когато разбраха, че искам да стана инженер, всички ми казваха, че е мъжка и трудна професия, че за една жена трябва нещо по-лесно, защото ще се грижи и за семейство. Но едното не пречи на другото, и ако си обичаш професията, с голямо удоволствие ходиш на работа, и тя не е в тежест. А инженерната професия е много креативна и творческа, затова не съжалявам нито за миг.

 

Какво правя в рамките на работния ден?


Водя преговори, подготвям договори, ходя в командировки, правя първично счетоводство и рекламни кампании, потушавам конфликти, пия много кафе, пуша от време на време, водя кореспонденция с чуждестранните ни партньори, редя склад от време на време, за забавление мия прозорци, вземам решенията във фирмата и т.н.


Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?


Като студент исках да съм проектант на микроелектронни платки и модули. Сега ми е далеч по-интересно.


Какво искам да постигна в работата си? Коя е най-смелата ми професионална мечта?


Искам Адара Инженеринг да стане възможно най-перфектната фирма за помпи, но има много още какво да се желае. Тепърва предстои да построим сграда в София, за да обединя всички звена.


Ако не бях инженер, щях да бъда...


Парамедик.


Инж. Здравка Атанасова е собственик и управител на фирма Адара Инженеринг ЕООД. Притежава магистърска степен по „Микроелектроника“ и „Международни икономически отношения“, както и бакалавърска степен по „Право“. Владее немски, английски и руски език.

 

А защо не станах ...?


Идеята за парамедицината е всъщност скорошна. Замислих се, че едно от нещата, които удовлетворяват човек, е да има смисъл в това, което прави. Мисля, че реално да помагаш за спасяването на най-голямата ценност за мен – човешкия живот, е уникално, макар и много трудно. Но ако е лесно, не е интересно.


Как работата като инженер ме развива като личност?


Всеки отделен проблем те кара да търсиш специфично решение, насочено конкретно към дадения клиент, и това предразполага да използваш активно мозък, въображение, та даже и характер, защото има доста сложни случаи и не трябва да се отказваш. Новостите в бранша постоянно трябва да се следят, непрекъснато да учиш, което също много ми харесва. А и да бъдеш иновативен, непрекъснато да се развиваш въпреки всички трудности.Как създавам баланс между работата и личния ми живот?


Честно казано, трудно – работата изисква доста време, без почивен ден. Работя заедно със съпруга си от 15 години, но човек свиква на определено темпо. Понякога си крада малки моменти, основно, за да бъда с децата си, и ги оползотворявам максимално. Стараем се да ни е весело, засега се получава. Слава Богу, семейството ми проявява разбиране и ми помага.


Имам ли хоби? Какво е то? Свързано ли е и то с техниката и как ми помага това, че съм инженер в него?


Хобитата ми не са свързани с професията. Напротив – те са, за да ме разтоварват от работата. Макар да я обичам, все пак мозъкът трябва да се занимава и с други неща, за да е в кондиция. Обичам да чета и го правя всяка вечер. Бих искала да науча поне още 3 – 4 езика. Искам да ходя на танци. Ще стане, това е амбициозен план за следващите 50 години…


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: личен архив инж. Здравка Атанасова

Още от ВиК