Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Аква Системи: Омекотителни системи H2O Optimo – решение за твърдата вода във вашия хотел или ресторант

26.02.2018 г.

А вие имате ли мивки, тръби, кафемашини и кани с наслоен по тях котлен камък? И колко често се налага да купувате нови уреди заради този проблем? Българската компания Аква Системи може да ви избави от неприятните последици, които твърдата вода причинява на кухненското и санитарното оборудване, което е най-силно застъпено в ресторанти, сладкарници, барове и кафенета. „Нашият партньор Erie Water Treatment предлага обновена гама омекотителни системи, разработена специално за нуждите на питейни и хранителни заведения. Компактните H2O Optimo на белгийския производител са насочени специално към хотелиери и ресторантьори“, съобщиха за Инженер.bg от Аква Системи.


Използването на йонообменна смола е сред най-ефективните методи за омекотяване на вода. Системите, работещи на този принцип, съдържат смола, наситена със свободни натриеви йони. Когато водата преминава през смолата, тя отдава своите калциеви и магнезиеви йони, причина за твърдостта, а на тяхно място приема натриевите йони.

„Твърдата вода не е опасна за здравето на човек, но пък причинява редица проблеми по водопроводните инсталации и домакинските уреди. Котленият камък, който се получава от отлаганията на твърдата вода, намалява полезното сечение на тръбите, натрупва се по вътрешността на перални, миялни, бойлери, кафе машини, както и по санитарията в бани, санитарни възли и кухни“, обясниха от българската компания. Нерегулираната твърдост на водата може да доведе до:

 

- Увеличение на разходите за отопление;

- Намален живот на електродомакинските уреди;

- Увеличаване на времето за почистване;

- Повишена употреба на почистващи и перилни препарати.

 

Когато капацитетът за йонообмен в системата се изчерпа, настъпва време за регенерация на смолата – т.е. извършва се обратният процес. Системата се зарежда наново с натриеви йони и се изплаква в канализационната система. За регенерация на смолата се избира момент, в който няма водопотребление.

Всички тези последствия имат директно въздействие върху дейността на хотелите и заведенията. Ето защо, специално за клиентите си от тази индустрия, Аква Системи представя най-новите продукти на белгийската компания Erie Water Treatment – омекотителните системи H2O Optimo.


„Уредите работят с температура на водата от 2 °С до 65 °С, а работното налягане на водата, която постъпва в системата трябва да е границите от 1.4 bar до 5.0 bar“, разясниха от доказаното българско дружество.


Обновените омекотителни системи H2O Optimo са разработени с 3 типа на управление. Ето с какво се характеризира всеки от тях:


H2O CS Eco - Автоматични системи с електронен таймер и дебитозависима регенерация. „Това означава, че регенерацията се извършва на базата на преминал през системата дебит“, разясниха от Аква Системи.

H2O CS Chrono - При тези автоматични системи таймерът е механичен, а регенерацията – времезависима, т. е. се извършва на базата на зададено време.

H2O CS Twister - Това са полуавтоматични системи с ръчно зададена регенерация, която не изисква електрозахранване. Тук потребителят има възможност ръчно да извършва регенерацията, в избрано от него време.

 

И трите типа системи се произвеждат в конфигурации с 9, 12, 18 и 26 l йонообменна смола за пикови дебити до 2 600 l/h.


„Използвайки подобни ефективни решения собствениците на заведения за хранене и хотели ще могат да си отдъхнат от досадното чистене на натрупаните отлагания, като същевременно спестят време и средства, които разходват за честа смяна на части и ремонт на нагреватели, дюзи и други уреди“, коментираха от Аква Системи, които са и официален дистрибутор на Erie Water Treatment за България.Експертите изтъкнаха и още един значим факт – въпреки че твърдата вода не е вредна за здравето ни, то в натрупвания котлен камък в тръби, по душове и СПА съоръжения е възможно развитието на бактерии, сред които и характерната за водоснабдителните системи легионела.


Повече информация за Аква Системи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Аква Системи, Erie Water Treatment

Още от ВиК