Новини

Аква Системи: UV пречиствателите за вода от серия 400 ТС на Sita – надеждно и ефективно решение с широко приложение

28.03.2019 г.

Един от щадящите методи за пречистване на вода е ултравиолетовото облъчване. Наред с нейната екологичност и сравнително висока икономичност, UV технологията крие още редица предимства и все по-активно се налага при обработката на вода за различни приложения като пречистване на питейни и отпадъчни води, в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, мелиорацията и др. Повече по темата, както и за продуктите на един от лидерите в областта – италианския производител Sita, Инженер.bg научи от специалистите на утвърдената българска компания Аква Системи.UV пречистването е сред предпочитаните методи за дезинфекция на води заради следните позитиви:

 - Не се използват химикали и по никакъв начин не се променят вкусът и останалите характеристики на водата;

 - Няма опасност от предозиране;

 - Действа бързо – водата преминава за кратко време през стерилизатора и няма нужда от резервоар за съхранение или престой;

 - Отличава се с ниска консумация на енергия и минимална нужда от обслужване;

 - Съвместима е с други технологии за обработка на вода като филтрация, омекотяване и др.


„Ултравиолетовото излъчване обхваща спектъра с дължини на вълните от 100 до 400 nm, а част от тях – между 100 и 280 nm – се определят като UV-C. Именно това облъчване е особено интересно, тъй като при дължина на вълната 254 nm, то има силно изразен бактерициден ефект“, обясниха от Аква Системи. UV-C лъчите предизвикват промяна на химичните връзки в ДНК молекулите, а от там и смърт на клетката.


За да бъде ефективна обработката на вода по този метод, е необходимо, освен точна дължина на вълната, да се осигури и минимална интензивност. Ето защо, ако един UV стерилизатор е правилно оразмерен, той е в състояние да предостави „доза“, достатъчна, за да се редуцира наличието на почти всички микроорганизми във водата. „Обикновено UV дезинфекционната система трябва да има UV доза, по-висока от 300 J/m2. Италианската компания Sita е дългогодишен производител на такъв тип уреди и системи, като предлага богато разнообразие от стерилизатори с различен дебит и UV-C доза, подходящи за различни приложения“, посочиха от българското дружество, партньор на Sita.


В днешния материал избрахме да ви разкажем за уредите от серия 400 ТС, които покриват дебит от 50 до 1500 m3/h и осигуряват UV-C>400 J/m2. „Серията използват амалгамни лампи с ниско налягане, които имат по-дълъг живот и ефективност от стандартните лампи с ниско налягане. Продължителността на живота им е около 16 000 часа, като работят перфектно при ниски и високи температури на водата. Мощните лампи, вложени в 400 ТС, позволят при еднакви дебити да се намали броят им. Хоризонталната конфигурация, благодарение на дължината на лампите, прави поддръжката много лесна“, коментираха от Аква Системи.Ето и останалите технически характеристики на уредите:

 - Материал: неръждаема стомана AISI 316 L;

 - Брой на лампите: от 1 до 15 броя по 400 W;

 - Максимално работно налягане: 10 bar;

 - Комплект с контролен панел със степен на защита IP54;

 - Опции за контрол на работата, включително брояч за работните часове с индикация за оставащ живот на лампата, температурен контрол на електрическия панел, таймер за включване и изключване, дейталог – даващ възможност за сваляне на данни с подходящ софтуер като опция, дистанционно включване и изключване, контрол на температурата на водата и излъчването, изключване при висока температура в UV камерата.


„Серията 400 ТС намира широко поле за приложение, благодарение на широките граници на своите основни характеристики, при това има и следните допълнителни опции: спиране при наводнения, възможна комуникация с външен дебитомер, пресмятане на дозата и версия с автоматична почистваща система (DS RA)“, поясниха в заключение от Аква Системи.Повече информация за Аква Системи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Аква СистемиSita

Още от ВиК