Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Алмекс-БГ: Потопяемите хидрогенератори на Flygt осигуряват висока ефективност при ниски начални и експлоатационни разходи

13.06.2019 г.

Вече ви информирахме, че в България първите два хидрогенератора с марката Flygt функционират в минивецове край Велико Търново, благодарение на сътрудничеството между доказаното име във ВиК инженеринговата дейност у нас – Алмекс-БГ, и шведския разработчик и производител Xylem. „Турбините Flygt, бранд на Xylem, събират цялата експертиза на компанията като един от водещите производители на потопяеми помпи в световен мащаб. Те могат да се инсталират както на нови, така и на съществуващи съоръжения, като предоставят редица предимства“, заявиха пред Инженер.bg от българското дружество.„С конкурентната си начална инвестиция и дългия си експлоатационен живот, потопяемите хидрогенератори на Flygt осигуряват сравнително кратък срок на възвръщаемост за един малък ВЕЦ. А сред основните им плюсове е фактът, че се спестява изграждането на допълнителна суха камера“, разясниха от Алмекс-БГ. Гамата турбини се изработва за напори до 20 m и дебит до 10 m³/s на единица. Четирите най-големи размера автоматично могат да регулират оборотите си в случай на променливи дебити, като по този начин са подходящи за приложение в река например, където водните количества не са постоянни.

 

Ето какво е характерно и за основните компоненти на турбините:


Генератор

Генераторите са напълно потопяеми (IP68), а устойчиви лагери и изолация от клас Н осигуряват удължен експлоатационен живот на съоръжението. Чрез сензори за температура и течове се гарантира надежден мониторинг на генератора.

 

Хидравлика

Роторите са налични с 4 или 5 лопатки, като могат да се изработят или от алуминиев бронз или от неръждаема стомана. Налични са 4 или 5 фабрично зададени ъгъла на перките, така че да се постигне оптимална производителност, а ръчно ъгълът може да се регулира до 1°. Високата ефективност се поддържа и от лесносменяем носещ пръстен.

 

 

Скоростна кутия

Турбините, при които се изисква увеличение на скоростта, са оборудвани с планетарни скоростни кутии, издържащи на тежки натоварвания, проектирани едновременно за висока ефективност и дълъг живот. Скоростната кутия се смазва и охлажда с трансмисионно масло.

 

Уплътнения

Механичната уплътнителна система на Flygt минимизира провисването на вала, като същевременно подобрява охлаждането и смазването. За по-голяма сигурност са поставени две двойки независими една от друга уплътнения. Допълнително ниво на безопасност е осигурено от двойно кабелно уплътнение.

 

„Потопяемата турбина е напълно интегрирано в системата съоръжение, отличаващо се с лесна поддръжка. Това позволява генераторът да се охлажда от протичаща около него вода, а турбината се позиционира благодарение на собственото си тегло и натискът на водата. В случай на инцидент, специално антиротационно устройство предотвратява преобръщането на турбината“, разясниха в заключение от Алмекс-БГ.

 

Повече информация за Алмекс-БГ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem

Още от ВиК