Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

ДМ Арматурен: Бъдещето на ефективните водоснабдителни услуги е в дистанционното отчитане и ултразвуковите водомери

24.04.2020 г.


Във връзка с мерките срещу разпространението на COVID-19, Министерство на регионалното развитие и благоустройството преустанови посещенията на инкасатори по домовете за визуален отчет и препоръча изразходваните количества вода да бъдат отчитани дистанционно. Това е само един от фактите, говорещи за промените, които засягат всеки аспект на досегашния ни начин на живот. А очакванията са, че технологичните новости, навлезли рязко заради обстоятелствата, ще се задържат в ежедневието и индустрията и в бъдеще. Темата коментирахме с експертите от българското дружество ДМ Арматурен, специализирано в предлагането на продукти и цялостни решения за ВиК инфраструктура. Ето какво заявиха те пред Инженер.bg.Част от съобщението на МРРБ гласи:


„Във връзка с въведените разпоредби, заповеди и указания за ограничаване на разпространението на COVID-19, Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде препоръки с мерки към ВиК дружествата в страната.


Преустановява се обходът на инкасатори по домовете за визуален отчет и се препоръчва изразходваните количества вода да бъдат отчитани дистанционно.


Където няма монтирани водомери с дистанционно отчитане, клиентите могат да подават самоотчет – чрез снимка на водомера, изпратена по електронен път, интернет страниците на ВиК операторите, по телефон, чрез SMS или със залепени бележки на вратите на жилищата си. Там, където не е направен самоотчет, ВиК дружествата ще могат да заложат служебни резултати, основавайки се на предходен отчет или средномесечно потребление на абоната.”


„Всеки може да разбере колко приблизително и некоректно може да е фактурирането на база самоотчитане или предходен отчет. Дистанционното отчитане е бъдещето на ефективните и надеждни водоснабдителни мрежи. Позитивите от тази технология включват не само прецизно изготвяне на сметките за водопотребление, но и спестяването на човешки труд и оптимизирането на целия процес. За съжаление, се наложи да разберем практическата важност от това при създалото се извънредно положение в целия свят“, посочиха от ДМ Арматурен.


Дългогодишен партньор на българската компания е Kamstrup – доказан разработчик и производител на интелигентни измервателни технологии. Портфолиото на датската фирма включва разнообразие от ултразвукови водомери с дистанционно отчитане, както и цялостни софтуерни решения. „Благодарение на продуктите на Kamstrup, можете да забравите напълно за ръчното отчитане. Това обаче съвсем не е пълната добавена стойност. С ултразвуковите водомери можете да отчетете водни дебити, дори от 2 l/h, а уредите са изключително устойчиви на замърсявания, нямат движещи се части и предоставят възможност за гъвкав монтаж“, обясниха от българското дружество.


Ултразвуковите водомери на Kamstrup могат да бъдат използвани и като мрежа от логери за шум, тъй като регистрират всяка звукова промяна, предизвикана от нарушения в мрежата. По този начин те помагат за по-бързото и лесно локализиране на течове, предотвратяването на по-сериозни аварии, както и за намаляване на загубите на вода.

Искаме да Ви улесним максимално! Затова, ако желаете да получите повече информация или специална оферта за ултразвуковите водомери Kamstrup, оставете своите контакти в нашата онлайн форма.

 

Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Още от ВиК