Новини

Wilo отговаря на нуждите от вода в отдалечени райони с Actun OPTI-MS – потопяема помпа, захранвана от Слънцето

11.03.2019 г.

Нуждата от сладки води нараства все повече в световен мащаб, което налага и търсенето на все по-иновативни и ефективни решения за нейното осигуряване. В особена сила това е необходимо в засушените райони, както и в такива, отдалечени от обществена инфраструктура. „Липсата на електричество може да възпрепятства сериозно обезпечаването на вода за питейни нужди и напояване, особено когато тя се черпи от сондажи и кладенци. Провокирани от подобни случаи, от Wilo дават своя отговор с Actun OPTI-MS – помпа, захранвана със слънчева енергия“, съобщиха за Инженер.bg от Вило България.Защо е необходимо алтернативно решение за водоснабдяване?


Постоянният растеж на населението, урбанизацията, промените в климата, все по-нарастващите нужди в селското стопанство, замърсяването на води – все причини потреблението на вода да се увеличава. В редица региони засушаването и недостигът на води правят живота на населението некачествен и представляват екзистенциална заплаха за селското стопанство и индустрията. В такива ситуации важен източник са подземните води, които се използват посредством кладенци и потопяеми помпи. Дори и да има такава възможност обаче, на пътя на водата застава още един проблем – често в такива райони или няма електрическа мрежа, или тя е нестабилна.


Алтернативата идва от международния производител на интелигентни помпени решения Wilo с модела водоснабдителна потопяема помпа Actun OPTI-MS, който се захранва от соларна енергия. По този начин налице е автономно решение, което предоставя оптимален воден дебит, който може да се регулира според нуждата на потребителя. Моделът е подходящ както за водоснабдяване на малки населени места, така и за напояване на селскостопански райони.Как работи Wilo Actun OPTI-MS?


„Освен че е предназначена за свързване към независими фотоволтаични системи, чрез своя интегриран честотен преобразувател Actun OPTI-MS може да се присъедини и към променливотокова мрежа“, посочиха от Вило България, като уточниха: „Мрежовото захранване с променлив ток може да се разглежда като резервно, когато например няма слънчева енергия, но водата трябва да продължи да се изпомпва за известен период от време в случай на специална нужда“.


Автономната потопяема помпа на Wilo гарантира оптимална изходна мощност, благодарение на високата си моторна и хидравлична ефективност, както и на динамичния алгоритъм за максимално проследяване на работната точка (MPPT). А ето и как работи: „Колко енергия може да осигури слънчевият панел зависи от Слънцето, от мястото, времето и сезона. Интегрираният микропроцесор изчислява оптималното съотношение между електрически ток и напрежение, използвайки MPPT алгоритъм, за да бъде генерирано най-голямо количество енергия. Резултатът е по-висока скорост и следователно по-голямо количество изпомпвана вода“, обясниха от българското дружество.


Управление на соларната помпа


Помпената система, както и конфигурацията ѝ със слънчевия панел, се въвежда в експлоатация с помощта на усъвършенстван уеб-базиран софтуер. По този начин могат да се изготвят точни прогнози за средния очакван дебит, което предотвратява ненужно преоразмеряване на системата, а от там и спестява средства.


„Actun OPTI-MS може да се управлява дистанционно чрез мобилно приложение. Ако например е необходимо да се напои определена култура или участък днес, то не е нужно да се пътува до помпената станция, за да се променят настройките на място”, разясниха от Вило. „А, ако нещо се промени в работното състояние на помпата, автоматично се изпраща съобщение до смартфона на оператора, така че да могат да се задействат съответните мерки“, поясниха още от българската дъщерна фирма.


Actun OPTI-MS е създадена специално за тежки атмосферни условия, имайки предвид факта, че целта ѝ е да функционира независимо и без честа човешка намеса. Използването на висококачествени материали осигурява дълъг експлоатационен живот на потопяемата помпа – всички компоненти, като капак на двигателя, работни колела и направляващи лопатки на помпите са изработени изцяло от неръждаема стомана. „Инкапсулираната конструкция на двигателя както и честотният преобразувател, който е запечатан със смола, подчертават факта, че Wilo поставя ударението върху издръжливостта“, заявиха в заключение от Вило България.


Помпата разполага и с вградени защитни функции, които я предпазват от повреди, причинени от работа на сухо, лоши температурни условия и колебания на електрическите параметри.


Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo

Още от ВиК