Безплатна регистрация за втората балканска конференция за 3D принтиране - Additive days 2020, 20 - 23 февруари, Sofia Tech Park!

Пазарни акценти / Прегледи

Акварор – Бояджиев и синове: Вакуумната система за отводняване на покриви PoloUds намалява разходите

12.10.2017 г.


„Системата за вакуумно отводняване на покриви PoloUds на австрийския производител Poloplast e надеждно решение, чиито предимства осигуряват сигурност и комфорт на ползвателите на сградите, в които тя е инсталирана”, коментираха за Инженер.bg от българската компания Акварор – Бояджиев и синове, предлагаща продуктите на Poloplast у нас. Разговаряхме със специалистите от дружеството, за да научим повече за добавената стойност на вакуумното отводняване на покривни площи в сравнение с гравитачното, както и за отделните елементи, съставящи ситемата PoloUds.На фигурата вляво можете да видите схематично изобразени гравитачно и вакуумно отводняване на покрив, а от Акварор – Бояджиев и синове коментираха принципа на действие на вакуумните системи. „При вакуумното отводняване системата работи със степен на напълване, равна на 1, т.е. с изцяло запълнен профил на тръбите. Площта на покрива се отводнява чрез т. нар. ефект на повишаване на засмукването, който се получава от силата на теглото на вертикално протичащата водна тапа”, поясниха те и допълниха: „Вакуумните системи поддържат по-високи скорости на потока, по-малки диаметри и по-малък брой водосточни тръби, както и по-малък брой воронки, тъй като отводнителните дебити са по-големи (до 18.4 l/s на воронка), а всички тези факти обуславят редица предимства”.


Предимства на вакуумното отводняване в сравнение с гравитачния принцип:


 - Тръбната система се самопочиства по-добре;

 - Изкопните работи са по-малко;

 - Използването на сградния обем е по-добро;

 - Тръбите могат да се прокарат под покрива без наклон;

 - Отворите в покрива са по-малък брой;

 - Разходите за материали и труд са по-малки.


Основните елементи, от които е съставена една система за отводняване на покрив, са воронки, тръби и фитинги, скоби срещу измъкване на тръбните елементи и крепежни елементи. „Това, което PoloUds представлява обаче не е просто отводнителна система, а мощно, бързо и надеждно вакуумно решение. Тръбните елементи и фитинги Polo-KAL NG UDS са изработени от армиран с минерални влакна полипропилен, като включват и неразглобяеми тръбни съединения Polo-ASV. Воронките и крепежните части са висококачествени продукти от системни доставчици на Poloplast”, поясниха от Акварор – Бояджиев и синове. От българската  компания разказаха подробно в какво се състои превъзходството на системата PoloUds.


Тръбните елементи и фитинги Polo-KAL NG UDS се отличават с:


 - Малка линейна деформация LAK = 0.05 mm/m K;

 - Висока твърдост на профила - най-малко 4.0 kN/m2;

 - Херметичност при вакуум до 900 mbar;

 - Ударна жилавост при температури до -20 °С;

 - Шумозащита.


„Монтажът на тази тръбна система също е значително улеснен, а и е възможен при ниски температури, както и при влага или дъжд. Липсата на електромуфи освобождава изпълнителя от заваръчни работи под покрива, както и от необходимостта от електрозахранване на обекта”, допълиха още от Акварор – Бояджиев и синове.


Воронките в системата PoloUds са произведени от Hutterer & Lechner


Те се отличават с:


 - Вградена топлоизолация;

 - Висока устойчивост на удари, температурни амплитуди и UV-лъчи;

 - Възможност за изработка със саморегулиращи се нагреватели;

 - Премийно изпълнение със специални удължители за лесен монтаж, както и сигурно съединение между воронката и удължителя.

 

Крепежните елементи на BIS Technology,

съответстват и най-строгите норми за качество в областта и систематично се изпитват за сигурно натоварване, като поддържат най-високи нива на безопасност.


„Вакуумната система за отводняване на покриви PoloUds се отличава с високо качество, ефективност на работа и надеждност, предоставяйки възможност за лесен монтаж и експлоатация”, обобщиха в заключение от Акварор – Бояджиев и синове.


Източник на снимковия материал: Акварор – Бояджиев и синове, Poloplast

Още от ВиК