Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

Алмекс-БГ: Flygt Concertor – канализационната помпа, която работи като цял оркестър. Част I

07.02.2018 г.Кой е готов да се изправи пред предизвикателствата на канализационните системи в утрешния ден? Възможно ли е изобщо ВиК индустрията да се справи с нарастващото потребление и увеличаващите се разходи на енергия, имайки предвид очакванията, според които до 2050 г. 70% от световното население ще живее в градовете. „Глобална урбанизация с подобни мащаби прави намирането на устойчиви решения и намаляване на разходите абсолютен приоритет, особено, когато се говори за комунални услуги“, коментираха от утвърдената българска компания Алмекс-БГ, която е официален представител на световния гигант Xylem Water Solutions у нас. Какво е най-новото иновативно предложение на производителя на канализационни помпи Flygt, бранд на Xylem, разказаха пред Инженер.bg от българското дружество.


60 години иновации от Xylem


От шест десетилетия насам Flygt непрекъснато се стреми да повишава стандартите за компактни помпени решения и безпроблемно изпомпване на отпадъчни води. „Решението на съвременните търсения на канализационната индустрия се крие в интелигентни, гъвкави и ясни разработки. Нашите партньори от Xylem развиват именно такива, като се стремят непрекъснато да подобряват ефективността на помпите си и едновременно с това да намаляват драстично разходите за инвестиция и експлоатация“, заявиха от Алмекс-БГ.


Традициите при помпите Flygt започват още през далечната 1947 г., когато компанията произвежда първата потопяема отводнителна помпа, а през 1956 г. е налице и следващата иновация – първата потопяема канализационна помпа с вграден мотор. Историята продължава със създаването на самопочистващата се N-помпа през 1997 г. и усъвършенствания модел с подвижно работно колело Adaptive N през 2009 г. През 2011 г. Flygt създава SmartRun – нова интелигентна система за контрол на помпени станции.


Flygt Concertor – канализационна помпа, която работи като цял оркестър


„През 2016 г. година Xylem с гордост представи първата в света канализационна помпа с вградена интелигентност. С Flygt Concertor шведският производител достигна ново технологично ниво в областта, което е с много големи възможности“, заявиха от Алмекс-БГ. Flygt Concertor има способността да следи експлоатационните условия на средата и да адаптира ефективността си в реално време, като същевременно предоставя обратна връзка към операторите на помпената станция.


Името на иновацията идва от латинската дума „concentare“, която означава съвместна работа, съзвучие - като хармонията на един оркестър. Иноваторите от Xylem влагат в това уникалната синергия между софтуерните функции и най-съвременния хардуер, която носи сериозни позитиви за ползвателите. „Flygt Concertor комбинира вградена контролна система с мотор с енергийна ефективност IE4, патентованата хидравлика Adaptive N и интелигентни функции. Контролната система автоматично адаптира работата на помпата към променящите се условия, поддържайки оптимални нива на производителност при възможно най-ниски разходи“, разясниха още от българското дружество, официален представител на Flygt за страната.


Dirigio – диригентът на Flygt Concertor


Високото ниво на вградената в канализационните помпи интелигентност е възможно благодарение на новата платформа за управление Dirigio, обхващаща процесор, софтуер, сензори, електроника и синхронизиращ се двигател – всичко това с най-високите качество и прецизност.


„Характерно за системата е възможността за промяна и надграждане – бързо и лесно операторът може да добави нова функционалност, без да се налага да „изхвърля“ първоначалната инвестиция“, поясниха от Алмекс-БГ.


Кои са двете основни разлики, които отличават системата за управление на Flygt Concertor от стандартните канализационни помпи?


1. Цялата електроника е вградена в корпуса на помпата, при което отпада нуждата от допълнителен честотен регулатор или друга външна електроника, за която са необходими големи шкафове за съхранение;


2. Всички хардуерни и софтуерни функции са проектирани да работят в хармония помежду си, като същевременно могат полу- или напълно автономно да се саморегулират. Работната точка на помпата може да се настрои само с един бутон.

 

„Не по-малко важни са и разнообразните възможности за свързване на Flygt Concertor - с портал, контролер или към SCADA система чрез модем. Ако предпочитате пък, можете да добавите HMI монитор“, допълниха специалистите от Алмекс-БГ.


Ако най-иновативната канализационна помпа със собствена интелигентност е провокирала и вашия интерес, четете следващите материали на Инженер.bg по темата, в които ще ви разкажем:


- Как е намалена с до 80% необходимостта от складова наличност;

- Как са намалени разходите за вакуумно почистване отново с 80%;

- Защо Flygt Concertor спестява до 70% от разходите за енергия в сравнение с конвенционалните помпени системи;

- По какви причини за Flygt Concertor са необходими два пъти по-малки шкафове.


Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Flygt

Още от ВиК