Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

ДМ Арматурен: Ултразвуковите „умни“ водомери на Kamstrup са прецизни и надеждни, дори при малки дебити

18.10.2019 г.


Be ultrasonic. Be ultra-smart“, или казано на чист български: „Бъдете ултразвукови. Бъдете изключително умни“. Но тъй като по този начин не звучи толкова „ултра“, колкото ни се иска, си позволяваме да започнем с английската версия на слогана на Kamstrup – доказан разработчик и производител на интелигентни измервателни технологии, базирани на 25-годишен опит. Негов представител за българския пазар е утвърденото дружество ДМ Арматурен, от което ни разказаха какъв е принципът на действие на съвременните ултразвукови водомери и каква е тайната на техните предимства.„Точността и дългият експлоатационен живот са основни характеристики на ултразвуковата технология, но всъщност те предлагат много повече добавена стойност от видимата на пръв поглед“, заявиха от българското дружество.


Как работят ултразвуковите водомери?


Принципът на ултразвуково измерване се основава на метода на диференциалното време за преход, т.е. измерва се времето за преминаване на сигнал между двойка сензори. Всеки преобразувател може да предава и приема ултразвуков сигнал, а едновременно с това се измерват времената на преминаване. Времето за транзитно преминаване е разликата между времето, през което преобразувателите на ултразвуковия измервателен уред изпращат и приемат ултразвукови вълни по посока на течението и срещу него.


Защо те са прецизни, дори и при малки дебити?


Когато през тръбата не протича водно количество, времето за преминаване на сигнала е еднакво в двете посоки. Когато водата започне да тече в тръбата, ултразвуковите сигнали се ускоряват по посока на потока и се забавят в срещуположната посока. В резултат на това ултразвуковите сигнали имат различни времена на преход – по-малко по посоката на потока и повече – срещу потока. Следователно уредът показва точния обем на консумираната вода, независимо дали дебитът е голям или малък.


Ултразвуковата технология е изключително точна при измерване консумацията на вода при дебит, дори от 2 l/h”, подчертаха от ДМ Арматурен.


Кои са допълнителните предимства на уредите?


Благодарение на своята технология и допълнителните „плюсове“, които тя води със себе си, ултразвуковите измервателни уреди са рентабилно решение и от финансова гледна точка. Е ето и предимствата:

 - Позволяват гъвкав монтаж, независимо дали тръбопроводът е хоризонтален, вертикален или ъглов;

 - „Умните“ ултразвукови водомери на Kamstrup са устойчиви на замърсявания и магнитни полета;

 - Измерват, включително малки дебити, по-прецизно през целия си живот в сравнение с механичните измервателни уреди;

 - Уредът няма движещи се части, които да се износват лесно, следователно функционирането му не е свързано със загуба на точност, а експлоатационните разходи са минимални.


„Част от ултразвуковите решения в портфолиото на Kamstrup включват MULTICAL® 21/flowIQ® 210x – подходящ за битова употреба, както и flowIQ® 3100 – разработен както за битови, така и за индустриални приложения“, уточниха от ДМ Арматурен.


Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Още от ВиК