Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

JUMO: Концепцията за работа в мрежа на сензори успешно се използва за измерване на pH на питейни и отпадъчни води

03.01.2019 г.


Концепцията Industry 4.0 е тази, която в днешния автоматизиран свят позволява на машините, задвижващите механизми, сензорите и системите за управление да взаимодействат помежду си чрез инфраструктура за прехвърляне на данни. Тя трябва по мрежови път да осигури достъп до всички активни нива на инсталацията, стигайки чак до единичния сензор. „Пример за това е измерването на pH на питейната вода или на отпадъчни води. Ако си представите конвенционалната сензорна технология, използвана в техниката за измерване на този важен параметър на водата, може даже да си помислите, че сте попаднали в лаборатория на алхимик. Стъклена тръбичка, пълна с химикали, е потопена във вода – къде са тук Industry 4.0, сензорите или интернет?“, коментираха за Инженер.bg от ЮМО България, дъщерно дружество у нас на водещия производител на цялостни решения за автоматизация JUMO.И точно тук границите на стремежа към цифровизация стават ясни – светът е главно „аналогов“. Всъщност принципът на измерване на химичните и физичните параметри на повечето сензори почти не се е променил. Класическите комбинирани рН-електроди, които се използват днес (б.ред. pH-чувствителен стъклен електрод и референтен електрод в корпус) включват електрохимичен сензор, който позволява непрекъснато измерване на рН-стойността чрез потенциометър. Този тип конструкция е описана и в стандарта EN 19260 ff и е установеният референтен метод при измерване на рН.


„В новите устройства за измерване на pH DigiLine на JUMO, конвенционалният рН електрод притежава малък, подвижен и повторно използваем електронен блок в качеството на допълнително оборудване. В този трансмитерен електронен блок аналоговият сигнал за измерената рН-стойност практически се дигитализира там, където е установена. Сензорът също има своите индивидуални параметри, като нулева точка и градиент, както и данни за калибриране и силово въздействие. Благодарение на системата digiLine сензорът може да бъде присъединен към комуникационна шина“, обясниха от ЮМО България.


До шест сензора могат да бъдат свързани към цифров интерфейс в серийна или звездообразна конфигурация. Благодарение на интелигентността на системата, сензорите се откриват и се регистрират надолу по веригата почти автоматично. Сензорите JUMO digiLine могат да бъдат тествани, обслужвани, калибрирани и актуализирани както в мрежата, така и през лаптоп/компютър. Създаденият за целта софтуерен инструмент JUMO DSM (Digital Sensor Management) дава възможност за напълно безпроблемно управление на различни сензори за цифров анализ – дори на разстояние от действителното място на измерването, например от фирмена лаборатория.


Целия материал по темата бихте могли да прочетете в ДигиталнаИндустрия.bg от ТУК!


Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO

Още от ВиК