Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Статии

 • Данфосс: Ефективна защита от появата на Легионела в инсталациите с надеждна термична дезинфекция

  Данфосс: Ефективна защита от появата на Легионела в инсталациите с надеждна термична дезинфекция

  Дори и в периода на физическа изолация, фирма Данфосс, сегмент Отопление, остана близо до своите партньори, като проведе редица уебинари по актуални теми. Едно от събитията разгледа проблема с Легионелата в сградните инсталации за битова гореща вода (БГВ) и неговите решения, разработени от международния производител на регулиращо оборудване Danfoss. Ето какво научи екипът на Инженер.bg от инж. Гергана Константинова, която бе основен лектор на уебинара.

 • Д-р инж. Ирина Ангелова (УАСГ): Кои са основните показатели, които трябва да се следят при водите за питейно-битови нужди?

  Д-р инж. Ирина Ангелова (УАСГ): Кои са основните показатели, които трябва да се следят при водите за питейно-битови нужди?

  Откъде се добиват водите, които използваме за питейно-битови нужди (ПБН), на какви условия трябва да отговарят те и кога се налага пречистване и допълнителна обработка? Отговор на тези въпроси даваме в днешния, първи материал от специализираната рубрика, която Инженер.bg стартира с помощта на гл.ас. д-р инж. Ирина Ангелова от катедра „Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" към Хидротехнически факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

 • Вило България: Устойчивите решения за пречистване на питейни води е наша социална отговорност

  Вило България: Устойчивите решения за пречистване на питейни води е наша социална отговорност

  Водата е животворна, а отношението към нея не просто разкрива до каква степен на развитие е достигнало обществото ни. „Ефективното използване на този ценен ресурс е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Ние осъзнаваме своята социална отговорност в тази област и използваме своята експертиза, за да предложим професионални решения за сложни изисквания при водочерпене, транспортиране, пречистване и изпомпване на питейна вода“, заявиха от Вило България.

 • Свежа вода у дома и в офиса с компактните системи Softena от Аква Системи

  Свежа вода у дома и в офиса с компактните системи Softena от Аква Системи

  „Ние, в Аква Системи, искаме да пием чиста и свежа вода у дома. Но искаме да осигурим такава и за нашите клиенти. Ето защо част от портфолиото ни са домашните филтърни системи Softena”, заявиха пред Инженер.bg от утвърденото българско дружество. Уникалните системи за питейна вода са с 1-, 2- или 3-степенна филтрация и са предназначени за монтаж под мивка, като се доставят готови за поставяне, в комплект с всички необходими елементи. Системите Softena са проектирани за бърз монтаж без риск от течове и лесна подмяна на филтърните патрони.

 • Как да гарантираме чиста питейна вода в многофамилна къща с решенията на Oventrop?

  Как да гарантираме чиста питейна вода в многофамилна къща с решенията на Oventrop?

  Качеството на питейната вода е отговорност не само на ВиК операторите, но и на потребителите. И ако водата стига до сградата с най-добрите си параметри, то те трябва да се гарантират и във вътрешната инсталация. „Вследствие на застояване на вода, на стари или преоразмерени резервоари, както и на лошо изолирани тръбопроводи, възникват условия за развитие на вредни патогенни микроби, които могат да застрашат здравето на хората“, коментираха за Инженер.bg от Овентроп.

 • Хидро-Хикс България: Водата не е даденост! Необходимо е устойчиво и отговорно управление

  Хидро-Хикс България: Водата не е даденост! Необходимо е устойчиво и отговорно управление

  Знаете ли, че 1 от всеки 10 човека няма достъп до питейна вода? Звучи малко страшно, но такава е действителността. Ето защо, заедно с българското дружество Хидро-Хикс-България, насочваме вниманието ви към този проблем и в днешния наистина специален материал от компанията, специализирана в предоставянето на решения за третиране на вода, ще ни разкажат повече както за проблема, така и за обществените инициативи, поети за неговото решаване.

 • Елате с нас при пловдивските акведукти...

  Елате с нас при пловдивските акведукти...

  43 000 куб.м вода на ден били необходими на древния стохиляден Филипопол, за да бъдат задоволени и жаждата, и прищевките на тогавашното високоцивилизовано общество. Времето на римската империя по нашите земи е оставило доказателства за достолепието си, видими и днес. Отидете в Пловдив - не в центъра. Тръгнете по големите булеварди, които излизат от града. Там, над един от тях, ще видите да се извисява величествено архитектурно и инженерно съоръжение, свидетел на една богата и технологична минала епоха, както и на завидна инженерна мисъл, за която не били необходими нито калкулатори, нито софтуери, нито Internet of Things концепции. Елате с нас при пловдивските акведукти…

 • Оттървете се от котления камък с решение, вдъхновено от дъжда – ситемите Dropson

  Оттървете се от котления камък с решение, вдъхновено от дъжда – ситемите Dropson

  Има ли начин да се вдъхновим от красотата и свежестта на дъжда, за да се преборим с котления камък? Звучи ви несъвместимо? Не и за Dropson. Испанският производител заимства механизмите на изменението на калция във въглеродния баланс на водата в природата, за да създаде своята уникална технология срещу образуването на котлен камък. Повече за характеристиките и принципа на действие на системата разказаха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Аква Системи – официален представител на Dropson у нас.

 • Защо Европа обръща толкова сериозно внимание на превенцията от заразяване на водата с Легионела?

  Защо Европа обръща толкова сериозно внимание на превенцията от заразяване на водата с Легионела?

  Забързаното ежедневие ни кара да възприемаме голяма част от „водните“ удобства на съвремието като даденост. В това число попада топлата вода от чешмата. Наясно ли сме обаче дали този комфорт е безопасен за нашето здраве? Потърсихме мнението на специалистите от АкваКом Електроникс – българска компания с дългогодишен опит в решенията за обработка и дезинфекция на води. Една от често срещаните патогенни бактерии, които причиняват сериозни последствия е Легионела“.

Още от Пречистване на питейни води