Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Статии

Защо Европа обръща толкова сериозно внимание на превенцията от заразяване на водата с Легионела?


Забързаното ежедневие ни кара да възприемаме голяма част от „водните“ удобства на съвремието като даденост. В това число попада топлата вода от чешмата. Наясно ли сме обаче дали този комфорт е безопасен за нашето здраве? Потърсихме мнението на специалистите от АкваКом Електроникс – българска компания с дългогодишен опит в решенията за обработка и дезинфекция на води. „Водата е източник на живот – нормално е в нея да има различни микроорганизми, но когато се касае до нашето здраве, трябва да сме безкомпромисни. Една от често срещаните патогенни бактерии, които причиняват сериозни последствия е Легионела“, заявиха за Инженер. Bg от българското дружество.Какво е Легионела?


Легионелата е пръчковидна бактерия, която обитава влажни зони и изкуствени водни среди. „Бактерията и болестите, причинени от нея, са сравнително млади в медицинската история, но опасността, която носят, е сериозна. Затова и превенцията трябва да е навременна и професионална. Лошо качество на водата, лошо стопанисване и липса или недостатъчно адекватен санитарен контрол са сред причините за заразяване с Легионела. В човешкия организъм тя попада чрез вдишване на малки капчици вода, т.нар. аерозоли“, посочиха от АкваКом Електроникс.Кои са условията за развитие на Легионела и къде можем да я срещнем?


Оптималните условия, при които бактерията се развива, включват:

 - Температура на водата между 20 и 45 °C;

 - Застояла вода и ниски скорости на движение на водата;

 - Висока микробна концентрация, включително синьозелени водорасли, амеби, бактерии;

 - Образуване на биофилм – наслояване на седименти, утайки, ръжда или други органични вещества;

 - Некачествени и стари водопроводни материали, които са започнали да се разпадат и по този начин предоставят хранителни вещества за бактериите.


Ето защо опасната бактерия може да се срещне предимно в системите за топла битова вода, в бойлери, буфери, водни кули, резервоари, медицински апарати, плувни басейни, SPA съоръжения и др.

 

Методи за борба с Легионелата:


 - Температурата на топлата вода да бъде над 55 °С;

 - Периодично да се извършва дезинфекция, като се загрява водата до 70 – 80 °С;

 - Топлоизолациите на тръбите да са висококачествени и в пълна изправност;

 - Да се избягват ниски скорости и „мъртви” участъци в системата, или те да бъдат редовно дезинфекцирани с гореща вода;

 - Да се предвиди възможност за циркулация на водата в системата;

 - Да се заложи правилно оразмеряване и проектиране на всички клонове и съоръжения;

 - Специална обработка на водата в системата с хлорен диоксид (ClO2).


Как да подходим към проблема?


„На първо място трябва да изясним, че посочените по-горе методи не са панацея за проблема. Необходим е индивидуален подход, съобразен с конкретната сградна инсталация", категорични са от АкваКом Електроникс.

 

„В голяма част от европейските държави се обръща сериозно внимание на риска от заразяване с Легионерска болест, като са приети различни здравни политики на национално ниво. В повечето страни професионалният риск от контакт с опасната бактерия за определени групи служители се третира от закони, наредби и други нормативни актове”, заявиха още от българското дружество.АкваКом Електроникс заявява своята ангажираност по проблема от дълги години, като предприема различни инициативи в полза на бизнеса. През 2017 г. фирмата организира тематичен семинар, в рамките на който бяха разгледани темите за разпространението на Легионелата и опасността от епидемии. На събитието присъстваха повече от 40 български хотелиери, а в ролята на лектори влязоха изтъкнати специалисти и експерти по заразни и паразитни болести.


В практиката си българската компания изгражда и поддържа голям брой инсталации за борба с Легионела. Най-голям е техният брой по българското Черноморие, следвано от София и курортните комплекси Велинград и Правец. Към момента АкваКом Електроникс изпълнява проект за защита от Легионела за новостроящия се хотел в столицата, който е част от международната верига Hyatt.


Кои са химичните методи за обеззаразяване и ефективна борба с Легионелата четете в следващите материали на Инженер.bg.

 

Повече информация за АкваКом Електроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: АкваКом Електроникс, pixabay.com

Още от Пречистване на питейни води