Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

 • Д-р инж. Ирина Ангелова (УАСГ) представя основните процеси в пречистването на питейните води

  Д-р инж. Ирина Ангелова (УАСГ) представя основните процеси в пречистването на питейните води

  Методите за пречистване на водите, предназначени за питейно-битови нужди, се определят въз основа на качествените показатели на третираната вода, тяхното количествено измерение, климатични, икономически и социални фактори, научно-техническото развитие, наличната инфраструктура и др. В инсталациите за пречистване на питейни води приложение намират основно физични и физико-химични и по-рядко биологични процеси. Повече по темата за Инженер.bg разказа гл.ас. д-р инж. Ирина Ангелова.

 • Вентех: Как да гарантираме безопасна водопроводна система в сградата след дългата неактивност заради коронавируса?

  Вентех: Как да гарантираме безопасна водопроводна система в сградата след дългата неактивност заради коронавируса?

  От няколко месеца целият свят е в необичайна ситуация, а редица бизнеси трябваше да трансформират временно своята дейност. Отскоро обаче завръщането към „нормалността“ е вече факт. Врати отварят отново ресторанти, хотели, спортни зали, все повече офис сгради отново се изпълват с живот. Но какви са предизвикателствата от гледна точка на сградните инсталации? Инженер.bg потърси различната гледна точка с помощта на инж. Венелин Тенев от фирма Вентех.

 • Адара Инженеринг: Argal пусна на пазара помпи с високо молекулно тегло, подходящи за процесите по пречистване на води

  Адара Инженеринг: Argal пусна на пазара помпи с високо молекулно тегло, подходящи за процесите по пречистване на води

  Процесите по третиране на води, както и голяма част от индустриалните дейности, при които се използват различни флуиди, налагат търсенето на устойчиво на агресивни среди оборудване. Италианският производител Argal предлага надеждно решение за подобен тип приложения. Новата гама помпи ASTRAsolid надгражда съществуващите решения с още по-високо ниво на устойчивост. Как е постигнато това и какви материали са използвани?

 • Oventrop представя система за хигиена на водата в хотели с включена циркулация за предпазване от застояване

  Oventrop представя система за хигиена на водата в хотели с включена циркулация за предпазване от застояване

  След като с помощта на специалистите от българския офис на Oventrop вече разгледахме примерна схема за осигуряване хигиена на питейната вода, подходяща за многофамилна къща, днес е време да обърнем внимание на по-мащабните сградни комплекси. Как да гарантираме качеството на водата в хотел и какво включва разпределителната система на Oventrop с включена циркулация за предпазване от застояване на водата в инсталациите за битова гореща вода, разкриваме в днешния материал.

 • Опознайте водния цикъл и управлението на водите с безплатното онлайн обучение на Festo

  Опознайте водния цикъл и управлението на водите с безплатното онлайн обучение на Festo

  Нека за малко да извадим от съзнанието си пандемията с коронавируса и да научим нови неща за водата – жизненоважен и изключително ценен природен ресурс. „С този призив Festo дава възможност на всеки, който се интересува от материята или се занимава с изследвания на водата и околната среда, да получи безплатен неограничен достъп до програмата „Водни технологии“ на Festo Didactic до края на юли 2020 г.“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 • Чисти води за индустрията със системите за обратна осмоза на Fluxtek Europe от Хидро-Хикс-България

  Чисти води за индустрията със системите за обратна осмоза на Fluxtek Europe от Хидро-Хикс-България

  Обратната осмоза е процес, при който чрез полупропусклива мембрана се отстраняват йони, молекули или по-големи частици от водата, включително вируси и бактерии. Пречистването по тази технология намира приложения във все повече промишлени отрасли, а най-актуалното ѝ приложение е може би третирането на солена вода, така че да стане годна за питейно-битови или индустриални нужди. Днес ще ви представим индустриалните системи за обратна осмоза на Fluxtek Europe.

 • Как в Циндао, Китай, превръщат отпадъчната вода в питейно-битова отново?

  Как в Циндао, Китай, превръщат отпадъчната вода в питейно-битова отново?

  През 2014 г. международният разработчик на помпени решения Wilo взе участие в иновативен и уникален проект, чиято цел е да даде решение на проблемите, произтичащи от недостига на вода и енергия в мегаполисите. „SEMIZENTRAL е първата в света полудецентрализирана ВиК система. Пилотният проект е имплементиран в китайския пристанищен град Циндао, а Wilo участва както в планирането, така и в изпълнението му, в ролята си на експерт по помпени системни решения и оборудване“, съобщиха за Инженер.bg от Вило България, дъщерно дружество на международния производствен лидер.

 • Можете да предпазите водата от замърсявания в тръбопроводите с иновативната система NANO на HP trend

  Можете да предпазите водата от замърсявания в тръбопроводите с иновативната система NANO на HP trend

  Неведнъж разнищвахме темата за елиминирането и предпазването от Легионела. Специалистите в областта са безкомпромисни – превенция е необходима. Но, наред с температурното и химическото третиране на водите в инсталациите, има ли и друг полезен ход? Отговор на този въпрос дават от фирма Юроком 2000 в лицето на специалната патентована тръбна система NANO на чешкия производител HP trend – партньор на утвърденото българско дружество. Ето какво разказаха пред Инженер.bg от Юроком 2000.

 • Берлин превърна канал в зона за плуване благодарение на UV пречистване от Wedeco

  Берлин превърна канал в зона за плуване благодарение на UV пречистване от Wedeco

  Туптящото културно и икономическо сърце на Европа – Берлин, не спира да ни изненадва в своя неспирен път на развитие. Находчив и иновативен проект предвижда да превърне бивш плавателен канал в центъра на града в градска зона за плуване и отмора. „До началото на 20-ти век р. Шпрее (Spree) е плавателна, а в момента в ход са дейности, които ще превърнат част от нея в плувен басейн. Пречистването на водите за тази цел ще се извършва с UV система на Wedeco, бранд на Xylem”, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Алмекс-БГ, изключителен представител на Xylem Water Solutions у нас.

 • Надеждна и нежна дезинфекция на питейна вода с Grundfos Oxiperm от Адара Инженеринг

  Надеждна и нежна дезинфекция на питейна вода с Grundfos Oxiperm от Адара Инженеринг

  Хотели, болници, спортни съоръжения, басейни, спа центрове, жилищни и обществени сгради – държим навсякъде водата, която използваме, да е чиста, да отговаря на необходимите хигиенни изисквания и същевременно да е с добър вкус и без мирис и цвят. Как обаче би могло да се постигне това, имайки предвид, че именно водата е най-логичното място за развитие на живи организми. Отговор дава утвърденото българско дружество Адара Инженеринг, специализирано в оборудването за ВиК сектора и индустрията. „Системата за дезинфекция Oxiperm Pro на Grundfos е едновременно ефективно решение, но осигурява и един от най-„нежните“ подходи за обработка на вода. Резултатите по отношение на въздействието ѝ върху бактерията Легионела са забележителни“, заявиха за Инженер.bg от компанията.

Още от Пречистване на питейни води