Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Берлин превърна канал в зона за плуване благодарение на UV пречистване от WedecoТуптящото културно и икономическо сърце на Европа – Берлин, не спира да ни изненадва в своя неспирен път на развитие. Находчив и иновативен проект предвижда да превърне бивш плавателен канал в центъра на града в градска зона за плуване и отмора. „До началото на 20-ти век р. Шпрее (Spree) е плавателна, а в момента в ход са дейности, които ще превърнат част от нея в плувен басейн. Пречистването на водите за тази цел ще се извършва с UV система на Wedeco, бранд на Xylem”, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Алмекс-БГ, изключителен представител на Xylem Water Solutions у нас.Каналът Шпрее, част от едноименната река, минава около музейния остров в немската столица. През 1997 г. двама братя – художниците Ян Едлър (Jan Edler) и Тим Едлър (Tim Edler) разработват идея за възстановяване на канала в зона за къпане с дължина 835 m, а през 2014 г. тяхната неправителствена организация Flussbad Berlin получава държавно финансиране в размер на 4 млн. евро за изпълнението на проекта.


„За да се осигури чиста вода, в която берлинчани да плуват, е предвидено изграждането на тръстиково легло с пясъчна подложка, които да филтрират естествено водата“, разказаха от Алмекс-БГ и допълниха: „Възможно е обаче, вследствие на обилни валежи канализацията да прелее или заради високи температури да се покачи бактериалният растеж, което неминуемо ще влоши качеството на водата. Тогава ще бъде приложена пречиствателната система Wedeco Spektron“. За да подкрепи проекта, производителят Xylem предоставя своята UV система безплатно за тестовата фаза.UV светлината е едно от най-екологичните решения за дезинфекция на водата. Тя премахва патогенните микроорганизми, вируси и бактерии, като инактивира способността на клетките в организма да се разделят. „В случая UV-система с ниско налягане е много по-подходяща от химичните процеси, при които се използва хлор или хлорен оксид, тъй като не се произвеждат вредни странични продукти и не се използват химикали. В допълнение разходите за електроенергия са пренебрежимо малки“, коментираха специалистите от българското дружество.


Според организацията Flussbad Berlin проектът за канала Шпрее е стимул и за други градове, които да подемат подобни инициативи. Все още в пилотната си фаза, проектът показва, че е възможно създаването и поддръжката на градски зони за плуване или водни спортове, при това на ниски цени.


Очаква се възстановителните дейности по водната зона в Берлин да приключат до 2025 г.Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Flussbad Berlin

Още от Пречистване на питейни води