Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Можете да предпазите водата от замърсявания в тръбопроводите с иновативната система NANO на HP trend


Неведнъж разнищвахме темата за елиминирането и предпазването от Легионела. Специалистите в областта са безкомпромисни – превенция е необходима. Но, наред с температурното и химическото третиране на водите в инсталациите, има ли и друг полезен ход? Отговор на този въпрос дават от фирма Юроком 2000 в лицето на специалната патентована тръбна система NANO на чешкия производител HP trend – партньор на утвърденото българско дружество. Ето какво разказаха пред Инженер.bg от Юроком 2000.Какво представлява NANO технологията на HP trend?


„Решението на HP trend се основава на намаляване растежа и пълно елиминиране на бактериите в тръбопроводните системи чрез прилагане на нано частици, интегрирани към стените на тръбите. Патентованата добавка NANO е обогатена със сребърни частици, които убиват бактериите и микроорганизмите. Антибактериалният ефект е постоянен и зависи от дозата на първичната добавка“, посочиха от Юроком 2000.


Тръбите и фитингите, изработени по тази технология, са обогатени с антибактериален компонент, който се основава на метални соли и металоорганични съединения – сребро, сребърни соли и органични съединения на среброто.


Още за бактерията Легионела:


Този сравнително взискателен вид бактерия се нуждае от определени условия за оцеляването си. Температурата на водата е един от ключовите фактори, влияещи върху растежа на Легионелата. Идеалните граници са от 20 до 45 °C. Ако температурата падне под 20 °C, бактериите не нарастват, но могат да „зимуват“ до настъпване на по-благоприятни условия.


Една бактерия се разделя на две нови след 4 часа, а след това процесът продължава в геометрична прогресия до десетки хиляди.

 

Основният риск, свързан с появата на Легионела, се отнася за глухи участъци от мрежата или такива, които не се използват дълго време. „Препоръчително е инсталирането на NANO тръби да обхваща цялата водопроводна система, тъй като мястото, в което ще се появят бактерии, не може да бъде предвидено. А е важно да се знае, че бактериите започват да растат веднага след навлизането им в системата и образуват колонии, които започват да растат експоненциално след няколко часа“, подчертаха от доказаната българска компания.

 

Използването на NANO тръбопроводи значително намалява потенциала за растеж на бактерии, а това означава, че не е необходимо системата да се промива или дезинфекцира допълнително, коментираха още специалистите.


А какво знаете за E coli (Escherichia coli)?


Ешерихиа коли се среща при повечето

топлокръвни животни като част от

физиологичната микрофлора на дебелото

черво. Ако се намери в питейна вода, това е

индикация за замърсяване на водата.


За разлика от други видове, тези бактерии

са относително устойчиви на киселинност,

студ и изсушаване. Дори замръзване няма да

ги убиеЕдинственият начин да бъдат

елиминирани е сърцевината им да бъде

изложена на 70 °С в продължение на най

-малко 2 минути.

Тръбната система NANO се произвежда с диаметри от DN 16 до DN 110, като срокът ѝ на експлоатация е 50 години. Гаранцията, която дава производителят, е 20 години.


Повече информация за Юроком 2000, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 


Източник на снимковия материал: Юроком 2000, freepik.com, pixabay.com

Още от Пречистване на питейни води