Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

АкваКом Електроникс: Мароко използва обезсолена морска вода благодарение на инсталациите от inge


През януари 2019 г. нашият партньор inge, световен лидер в областта на технологиите за ултрафилтрация, спечели една от най-големите поръчки в историята си до сега“, обявиха за Инженер.bg от АкваКом Електроникс, утвърдена българска компания в областта на водообработката. Сделката с inge е за доставка на оборудване за голяма станция за обезсоляване на морска вода, която служи за питейно-битови нужди и напояване в района на град Агадир, Мароко. Подробности за проекта можете да научите в следващите редове.Изграждането на станцията за преработка на морска вода стартира през 2014 г., като тогава обезсолените води са предназначени за питейни нужди и клиент на станцията е Националната агенция за електрификация и питейна вода (Office National de l’Electricité et de l’Eau Potable, или ONEE) на Мароко. Впоследствие се налага увеличаване на капацитета на съоръжението, за да може водите да се използват и за напояване от мароканското Министерство на земеделието, морското рибовъдство и развитието на селските райони.Знаете ли, че гр. Агадир датира от 5 век пр.Хр., а днес е важно пристанище, икономически и риболовен център на Мароко. Градът е почти напълно сринат от мощно земетресение на 29 февруари 1960 г. Възстановителните работи след това го превръщат в модерен град с високи сгради и широки булеварди, нехарактерни за традиционната мароканска архитектура. Красивите плажове и високите зимни температури привличат туристи от Европа и целия свят.


И още нещо любопитно: сред побратимените градове на Агадир е Плевен.

 


В крайна сметка станцията е разделена на две части, всяка от които произвежда нужните количества вода за двамата клиенти. За целта inge доставя и инсталира 49 реда от системата T-Rack® 3.0, включващи над 6500 dizzer® XL модула. „Всички продукти на inge са изработени с уникалната мембрана Multibore® – изключително здрава тъкан за ултрафилтрация“, посочиха от АкваКом Електроникс.


Капацитетът на инсталацията е за ултрафилтрация на 650 MLD (б.ред. млн. литра на ден) като предварителна стъпка, а като последващата – обратна осмоза, осигуряваша 275 MLD обезсолена, чиста вода от Атлантическия океан.


Въвеждането в експлоатация на станцията за обезсоляване на морска вода е планирано за края на 2020 г.


Повече информация за АкваКом Електроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АкваКом Електроникс, inge, visitmorocco.com

Още от Пречистване на питейни води