Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Унгарският парламент разчита на чиста питейна вода благодарение на оборудване от Oventrop

In Macedonian

 


Столицата на Унгария – Будапеща, е една от най-интересните и красиви европейски столици. Разделена на две от река Дунав, тя обединява два исторически града, разположени върху двата бряга на реката – хълмистия Буда и равнинния Пеща. Те са свързани с верижен мост от 19 век, от който се разкрива чудесна гледка към величествената сграда на унгарския парламент. Една постройка в неоготически стил, която респектира със своите размери и изящна архитектура. При изграждането на сградата, още от самото начало е заложено не само на визия, но и на внедряването на актуални за времето технически решения, които постепенно са обновявани. При една от последните модернизации на водоснабдителната система на парламента, сред избраните продукти са и регулиращите вентили Aquastrom C и T plus на доказания европейски производител Oventrop.


Сградата на унгарския парламент е разположена на самия бряг на река Дунав и се е превърнала в емблема на града. Строежът ѝ стартира през 1885 г. и приключва през 1904 г. Нейното проектиране и изграждане е поверено на унгарския архитект Имре Щайндл (Imre Steindl). В парламента са внедрени иновативни за времето си технически решения, например използваната система за охлаждане. Осъзнавайки, че през лятото членовете на парламента ще работят при температури от порядъка на 28 оС, архитектът предлага едно нестандартно и доста авангардно, но много ефективно решение. Два отвора, скрити под фонтаните, намиращи се пред сградата, са свързани със система от тунели, по която се пренася студен свеж въздух във вътрешността й. В наши дни, част от системата продължава де се използва, но за охлаждане на въздуха се използват по-ефективни средства.


От момента на своето построяване до днес, сградата е претърпяла немалко ремонти. При един от тях, включващ реконструкция на водоснабдителната инсталация, основна цел е осигуряване на добра защита срещу развитието на бактерията Легионела (Legionella). Изпълнението на тази задача се оказва сериозно предизвикателство, а решението което е избрано, за да се осигури надеждна термична защита, включва две модела вентили - щранг регулиращите вентили за инсталации за питейна вода Aquastrom C и термостатичните регулиращи вентили за циркулационни тръбопроводи Aquastrom T plus на Oventrop.


За да бъде гарантирана ефективна термична дезинфекция, температурата на топлата вода, която преминава през тръбите, трябва да бъде най-малко 70 °C. „С пускането на топлата вода от различните точки на достъп, тръбите и вентилите са едновременно промити и термично дезинфекцирани и евентуално съществуващите бактерии са елиминирани. При нормална работа на инсталацията, температурата на топлата вода в тръбопроводите е достатъчно висока, за да не се допусне образуването на микроби. Това се постига чрез добро хидравлично балансиране на системата“, поясниха от Овентроп 

България.


Двойно регулиращи вентили от бронз на Oventrop са инсталирани на тръбите, през които циркулира питейна вода с температури, вариращи между -20 °C и +150 ° C, осигурявайки постигането на хидравличен баланс между различните кръгове на 

системата.


„Изборът на регулиращи вентили с марка Oventrop дава много предимства. Вентилите се отличават с лесна инсталация и безпроблемна работа, обединявайки пет различни функции - предварителна настройка, измерване, изолиране, пълнене и източване. Те дават възможност за регулиране на настройките, точно измерване на загубата на налягане и дебита и мн.др.“, коментираха от Овентроп.


Интересни факти за сградата на унгарския парламент


Гледан отвън, унгарският парламент безспорно представлява спираща дъха гледка. С дължина от 268 m и ширина 123 m това е втората по големина сграда в унгарската столица след Кралския дворец. 40 милиона камъни, сред които половин милион скъпоценни камъни, са използвани за изграждане на неоготическата фасада. Сградата има 365 кули и многобройни фронтони, които й придават уникална визия.


Куполът на парламента е висок 96 m, точно колкото е и този на базиликата Свети Стефан, друга много известна забележителност на града.


В парламента може да се влезе през 27 различни входа. Отвътре е заложено на класически интериор, за украсата на който е използвано 40 kg злато. Сградата има 29 стълбища и 691 стаи. Художествени фрески и стенописи разказват историята на Унгария, а в предверието е застлан най-големият ръчно изработен килим в Европа, който е с размери 7 на 21 m.


Унгарския парламент е мястото, в което се съхранява един от най-важните символи на държавността на унгарците - короната на Свети Стефан, изложена в централната зала на парламента и пазена от постоянен въоръжен караул.


През 1987 г. сградата е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.Повече информация за Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материалОвентроп, Oventropwww.parlament.hu

Още от Пречистване на питейни води