Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

San Alfonso del Mar – най-големият плувен басейн в света се намира в Чили. Вижте как се пречиства водата му


Свежест и мирис на сол... Усетихте ли го вече – морския бриз, който примамливо ви кани към тюркоазените води? Но можем ли да получим едновременно простора на морската шир и сигурността и удобството на плувния басейн? Да – вече можем, благодарение на уникална, иновативна и екосъобразна технология за изграждане на изкуствени водни басейни – плод на пионерите от Crystal Lagoon. Днес ви разказваме за най-големия плувен басейн в света – San Alfonso del Mar, който се намира в гр. Алгоробо, Чили.Размерите имат значение!


Изкуствената лагуна, разположена в непосредствена близост до бреговата ивица на Тихия океан, е носител на рекорд на Гинес за най-голям плувен басейн в света. Заради мащабните размери първото му място едва ли изненадва някого. Ето ги и тях:


 - 8 ha площ;

 - над 1 km дължина;

 - 3.5 m дълбочина;

 - 250 000 000 l обем.


Но защо е необходим толкова голям изкуствен басейн точно до океана?


Причината е, че точно в тази част на крайбрежието има много акули, а водите са студени и замърсени. Ето защо на чилийския предприемач Фернандо Фишман хрумва идеята за гигантски изкуствен басейн. Биохимик по професия, той създава компанията Crystal Lagoon, за да реализира смелите си планове. Днес иновативната му технология позволява изграждането на изкуствени водни басейни при уникални условия навсякъде по света, дори и за нуждите на индустрията.


И колкото и да ни се иска да ви разкажем за разкоша на курортния комплекс в Чили, за водните спортове и великолепните изкуствени плажове на Alfonso del Mar, инженерният ни дух ни води по-дълбоко – към технологията за поддръжка на водата в басейна.Да видим в какво се състои устойчивостта и икономичността на технологията:


По-малки количества използвана вода: Консумацията на вода е до 30 пъти по-малко от тази на голф игрище и 50% по-малко, отколкото се изисква за парк със същия размер. Икономията може да бъде дори повишена чрез специален процес за филтриране на изпаренията.


Тези изкуствени басейни могат да използват и солена и прясна вода, а чрез технология за улавянето на дъждовната вода, която попада в тях, намалява количеството вода, необходимо за компенсиране на изпарението.

 

До 100 пъти по-малко химикали за пречистване в сравнение с конвенционалните басейни: Патентованото решение на Crystal Lagoons се състои в прилагане на контролирани импулси на малки количества окислители във водата по строго специфични и индивидуални модели. По този начин не е необходимо да се поддържа високо и постоянно ниво на дезинфекция, а същевременно се използват до 100 пъти по-малко химикали в сравнение с обичайната дезинфекция в басейните.


Система за филтриране, която използва само 2% от енергията, необходима при конвенционалните системи за филтриране на плувен басейн: Предвид размерите на басейна, ако бъде приложена традиционна система за филтрация, то тя трябва да е с гигантски размери, а разходите за електроенергия на помпите – огромни. Ето защо Crystal Lagoons прилага естествени съединения и различни ултразвукови вълни във водата, като по този начин окрупнява дребните частици в по-големи, които по-късно се отстраняват от водата.Истината е една – новите технологии повишават качеството на живот, а тюркоазът просто го прави по-красив


Правейки от невъзможното възможно, технологията на Crystal Lagoons може да промени ландшафта навсякъде по света, като по този начин преодолява парадигмата на недвижимите имоти, че локацията е най-важна.


Тяхно допълнително предимство са и ниските инвестиционни и експлоатационни разходи. Проектът в Чили например първоначално е изчисляван на стойност близо 3.5 млрд. долара, а в последствие възлиза на около 1.5 млрд. долара.


Тюркоазените води могат да повишат стойността на кътчета земя, останали непривлекателни или дори невъзможни за туризъм до момента. А влиянието им върху качеството на живот на местното население е несравнимо.


А сега ви оставяме със специалната селекция фотографии както на басейна Alfonso del Mar, така и на други проекти на Crystal Lagoons.


За да подготвим материала, използвахме информация от crystal-lagoons.comsanalfonso.cl и др.


Източник на снимковия материал: crystal-lagoons.com, sanalfonso.cl

Още от Пречистване на питейни води