Интервю

Инж. Й. Йорданов от Melexis България: „Да си Lean инженер означава непрестанно да учиш и да се развиваш“

10.09.2019 г.

In Macedonian   In Serbian


Що е то Lean инженер? Каква е мисията на тази длъжност и защо намирането на най-добрите професионалисти за нея се превръща в приоритет за компаниите в световен мащаб? Отговор на тези въпроси Инженер.bg получи от инж. Йордан Йорданов от Melexis България. „Професията Continuous Improvement (CI) инженер, или Lean инженер, води началото си от хора като Хенри Форд, Тайчи Оно и Ейджи Тойода. Това са личностите, които установяват, че в една структура има много загуби и те могат да бъдат премахнати за по-голяма ефективност на бизнес резултатите“, посочи той. А какво още научихме за предизвикателствата в ежедневието на Lean инженерите ви разказваме днес в рубриката „Един работен ден на...“.


Здравейте! Бихте ли се представили за читателите на Инженер.bg?


Моето име е Йордан Йорданов и съм ръководител отдел „Оптимизация на производството” (CI инженер) в Melexis България.


От колко време работите в компанията?


В компанията съм отскоро, около година, но вече 16 години градя опит и познания в професията. Работил съм като процесен и индустриален инженер, бил съм ръководител на процеси, свързани с оптимизация на производството, участвал съм в международни проекти за подобрение, свързани с автомобилни производители, сред които BMW, Volkswagen, Audi и Fiat.


Какво е образованието Ви?


Изучавал съм Автоматизация на производството, Компютърно проектиране и техники в машиностроенето (КПТМ) в Техническия университет – София. След това надградих инженерния си профил с икономическа насоченост – Макроикономика в Пловдивския университет.


За професията, която упражнявам, висшето образование е само основата. Необходими са познания по Six Sigma (б.ред. задълбочен математически анализ, базиран на голямо количество данни), както и статистика, работа със софтуерни продукти. Важно е да имаш творческо мислене, да работиш в екип, да можеш да вземаш решения, критично мислене и др.Как започва вашият работен ден?


За мен започва в производството. Всяка сутрин се събираме с колегите, за да планираме деня, да подпомогнем производствените дейности или да окажем съдействие, ако е необходимо. Важно е да се уверим, че няма нещо, което може да доведе до забавяне или до спиране на производството.


След това започва работата по проектите за оптимизация и подобряване, което е свързано с доста срещи, анализи и експерименти.


Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?


Професията Continuous Improvement (CI) инженер, или Lean инженер, води началото си от хора като Хенри Форд, Тайчи Оно и Ейджи Тойода. Това са личностите, които установяват, че в една структура има много загуби и те могат да бъдат премахнати за по-голяма ефективност на бизнес резултатите. Когато компанията се сблъска със ситуация, при която решението не е очевидно, в повечето случаи със задачата се заема Continuous Improvement инженера. Ежедневните отговорности на позицията включват оптимизиране на процесите в производството, проекти за подобряване на качеството, подобряване на ергономията за оператори, внедряване на нови инструменти и технологии, оптимизиране на складови процеси, изчисляване, симулиране и анализиране, клиентски одити. Работата е интересна, предизвикателна и динамична.


Защо тези дейности са важни за фирмата?


Всяка компания се стреми да произвежда ефективно, качествено и навреме. И тук идва ролята на CI инженера – да организира производството, така че всичко това да се постига по най-лесния и оптимален начин. От една страна, да се запази качеството на продукта, но в същото време процесът да запази своята производителност, а фирмата да повиши своята конкурентоспособност. Крайната цел е да се пестят време, усилия и пари на компанията.


Какви са отговорностите, които носите?


Професията предполага да успяваме да организираме процесите, така че те да са по-ефективни, по-бързи и по-качествени, и то по цялата верига при разработването/произвеждането на даден продукт.


Започвайки от клиентските изисквания, доста често свързани с проектите за подобряване, през разрешаване на ежедневни проблеми, подпомагане на другите отдели, анализиране на данни, разработка и внедряване на нови инструменти, целящи да премахнат загубите, стратегии за подобряване и др.


Разкажете ни повече за отношенията в екипа Ви?


В момента отделът се състои от 7 човека Всеки от тях отговаря за определена производствена зона. Взаимоотношенията между нас са приятелски, а диалогът – открит. Доста често се налага да си помагаме един на друг, което изгражда дух на сплотеност и екипност. Когато трябва да се вземе трудно решение, се събираме всички и заедно решаваме как да продължим. Страхотен екип сме!


Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?


Професията дава възможност да видиш генералната картина. Има динамика, всеки проект или предизвикателство изисква индивидуален подход, всеки ден е различен. Определено получаването на положителна обратна връзка и признание, когато направените от теб предложения са довели до положителен резултат, допринасят също за удовлетворение от работата. Избирайки тази професия, човек постоянно учи и се развива, такава е спецификата ѝ.


Какви са трудностите и предизвикателствата в дейността Ви?


Светът постоянно се развива и дори днес да си взел най-доброто решение, утре ще има по-добро. Ежедневно се налага изчисляване и търсене на нови решения за оптимизация. Постоянно предизвикателство е оценката между инвестицията, времето за внедряване и ефекта върху производството.


Какво си казвате в края на работния ден?


Добре се справихме, а утре ще сме още по-добри! Всяка допусната грешка днес ни учи как утре да бъдем по-добри.


Повече информация за Мелексис България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Melexis България

Още от Електротехника