Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Рекорден брой работодатели се срещнаха със студентите на ТУ – София по време на „Дни на кариерата“

23.10.2017 г.

На 17 и 18 октомври в 1-ви, 2-ри и 12-ти учебен корпус на Технически университет – София, а на 19 октомври в пловдивския филиал на университета, за дванадесета поредна година се проведе традиционното изложение за работодатели „Дни на кариерата“. Тази година събитието събра рекорден брой работодатели – 150 български и международни компании. Инженер.БГ за поредна година бе основен медиен партньор на събитието и традиционен участник. Как мина то през погледа на екипа ни? Да видим...

 

Началото на тазгодишното изложение „Дни на кариерата“ традиционно бе дадено от г-жа Силвия Янева-Стоянова, директор на Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ на ТУ-София. „Рекордният брой на тазгодишните участници в изложението ясно говори, че търсенето на инженери на пазара на труда се засилва осезаемо. От друга страна, числото е показател за интереса към възпитаниците на ТУ – София, признание на бизнеса за доброто образование и подготовката, която дава университетът“, коментира г-жа Янева-Стоянова.


 

Приветствие към гостите отправи и ректорът на ТУ - София – проф. д.т.н. инж. Георги Михов. „Уважаеми гости, уважаеми партньори, уважаеми работодатели, драги студенти! Добре дошли на дванадесетото издание на изложението на работодателите „Дни на кариерата“! Технически университет - София допринася за икономическия, социалния и културния просперитет на обществото ни, подготвяйки висококвалифицирани специалисти с висше образование, провеждайки качествени научни изследвания и предоставяйки компетентна научна експертиза в областта на техническите, природните и обществените науки“, заяви проф. Михов в своето приветствие към гостите. Ректорът подчерта, че ТУ-София задава образователни стандарти и въвежда национални приоритети за развитие на образованието и науката.


 

 

Официални гости на откриването бяха г-н Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България, както и инж. Денислав Караасенов, мениджър „Компютърни симулации“ в Сенсата Технолоджис. „Радвам се, че днес сме тук заедно. Радвам се, че има подобни събития. Този тип прояви помагат на студентите да се ориентират по-бързо по кой път да поемат в своето професионално израстване и развитие“, коментира г-н Караасенов. „Технически университет – София е партньор на Сенсата Технолоджис в акредитирането на своите инженерни кадри от дълги години. Компанията предлага няколко програми, които помагат на студентите да се развиват в инженерната област”, допълни той. Сред останалите официални гости бяха възпитаници на университета и членове на Националното представителство на студентските съвети в България.


 

По време на събитието, в заседателната зала на Академичен съвет, Технически университет - София и Национална компания индустриални зони (НКИЗ) подписаха меморандум за сътрудничество,  с което декларираха готовността си да обединят усилията си за ускорено професионално изграждане на млади специалисти. Инициативата е част от проекта на компанията „Fast-tracking Success“, който предоставя възможности на студентите за стажове и постоянна заетост в компаниите, опериращи в индустриалните зони от портфолиото на НКИЗ.


 

По време на трите дни на изложението студентите имаха възможност да се срещнат с водещи компании от областта машиностроенето, електрониката, енергетиката, телекомуникациите, компютърните системи и технологии и мн.др., сред които: АББ България, Айгер Инженеринг, Атлас Копко - Строително оборудване, Бер-Хелла Термоконтрол, Интегрейтид Микро-Електроникс България, Киттнер Анлаген унд Машиненбау, Либхер-Хаусгерете Марица, Луфтханза Техник София, Мелексис България, Метал Технолоджи Груп, Монтюпе, Мултивак България Продакшън, Подемкран, Сенсата Технолоджис България, Сименс, Стомана Индъстри, Фесто Производство, Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), Шнайдер Електрик и др. С основните акценти от участието на компаниите-партньори на Инженер.bg ще ви запознаем с отделни материали. В изложението участие взеха още и Аурубис,  КонтурГлобал Марица Изток 3, EVN, SAP, MM Solutions, IBM, Inensia, Kraiburg, Walltopia, Lalizas, Chipita, Silver Star Motors, HP, Accenture и др.


За поредна година Инженер.БГ бе сред участниците със свой изложбен щанд. Екипът ни представи информационните възможности за намиране на работа и стаж, които Инженерна борса в Борса.bg предлага, както и новите ни инициативи.

 

Сърдечно благодарим на Център „Кариера и възпитаници (алумни)“ и по-специално на г-жа Силвия Янева-Стоянова за прекрасното партньорство!


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Енергетика (ВЕИ)