Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

КМТ Сервиз: Първият неинвазивен ултразвуков дебитомер за криогенни флуиди Fluxus cryo на Flexim работи до -190 °С

22.03.2019 г.

In Macedonian


Какво прави света на технологиите толкова интересен? Според нас, това е безкрайната възможност за откриване на нови и нови факти, начини, процеси. На същото мнение са и специалистите от КМТ Сервиз, българско дружество, специализирано в търговията и услугите в областта на мониторинга на подземни комуникации. „Усъвършенстването на техниката и все по-иновативните технологични решения са сред причините за прогрес и развитие. Ето защо сме горди да обявим, че сред продуктите на нашият партньор Flexim е първият неинвазивен ултразвуков дебитомер за криогенни флуиди Fluxus cryo“, съобщиха за Инженер.bg от КМТ Сервиз. Повече за него ще ви разкажем в следващите редове.


Flexim – лидер в иновациите вече над 25 години


Вече две десетилетия техническото списание Flow Control връчва годишни награди за иновация в областта на обработката и измерването на флуиди. Конкурсът е базиран на открит процес на номинации, а победителят се избира чрез гласуване от читателите. „Един от призовете на Flow Control е за технологията на Flexim за измерване на дебит на флуиди при екстремно ниски температури“, коментираха от КМТ Сервиз и допълниха: „Уредът Fluxus cryo е първият подобен в световен мащаб – знак, че научните и инженерните открития ще ни изненадват винаги“.


Българската компания е дългогодишен партньор на немската Flexim, която скоро ще навърши 30 години. От своето начало до днес фирмата се утвърждава като технологичен лидер в неинвазивните ултразвукови измервания на дебит. Fluxus cryo е сред новите им разработки, предназначена за работа с флуиди, чиято температура достига до -190 °С.В това поле на приложение традиционно се използват уреди, работещи на принципа на Вентури, които обаче често се повреждат или се държат нестабилно. Причина за това е замръзването на трансмитера на диференциално налягане. Ето защо индустрията усеща остра нужда от уред, който да събира коректни данни, както и да изисква малко поддръжка и да пести средства и време.


„Решението е изобретено именно от нашите партньори Flexim – единствената компания, която произвежда неинвазивни дебитомери за екстремно ниски температури“, поясниха от КМТ Сервиз.


Какви са спецификите на Fluxus cryo?


За да функционира коректно, уредът използва пластини, които отделят свръхстудената тръба от ултразвуковия преобразувател, както и допълнителна изолация и нагревател. Те от своя страна предотвратяват натрупването на лед и осигуряват коректни данни.„Неинвазивните ултразвукови дебитомери са оптимално решение в случаите, когато е необходимо безпроблемно и надеждно измерване на криогенни флуиди. Fluxus cryo, от своя страна, има огромен обхват на измерване, което го превръща в правилния избор, когато искаме данни за най-големите дебити, каквито се получават при разтоварване или зареждане на флуид, или при най-малките – например при започване или спиране на дадена операция“, поясниха от българската компания.


От тях научихме още, и че Fluxus cryo никога не може да бъде причина за потенциални течове, нито за промяна в налягането, тъй като при този тип измерване уредът се поставя от външната страна на тръбата. Това спестява изрязване на отвори и продължителни работи по тръбопровода.Основни предимства на иновативният уред включват:

 - Висока надеждност - Fluxus cryo почти не се нуждае от поддръжка, тъй като няма подвижни или вибриращи части. А измерването става чрез прецизен двоен лъч;

 - Оперативна безопасност – уредът е проектиран без уплътнения и без точки, от които да се получат течове. А фактът, че е неинвазивен, означава, че няма как да предизвика рязка промяна в налягането и избухване на флуида;

 - Рентабилност – „За инсталирането на Fluxus cryo не са необходими модификации по тръбопроводите, а самите монтажни работи могат да се извършат само от един човек, без необходимост от повдигащи съоръжения“, заявиха в заключение от КМТ Сервиз.

 

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Flexim

Още от КИП и А