Интервю

Георги К. Първанов от CTeam за търсенето на инженерни кадри и перспективите пред младите специалисти у нас

21.08.2017 г.

CTeam е водеща компания в областта на човешките ресурси в България и Източна Европа, предлагаща широка гама от услуги и персонализирани HR решения на местни и мултинационални клиенти. В специално интервю пред Инженер.bg управителят на компанията Георги К. Първанов разказва за тенденциите на пазара за инженерни кадри в страната, коментира образованието, споделя мнението си за производствения сектор и перспективите за реализация пред младите специалисти у нас.

 

Георги К. Първанов, управител на CTeam, пред Инженер.bg

 

 

Здравейте, г-н Първанов! Като дългогодишен специалист в HR областта, какъв е вашият поглед върху търсенето и предлагането на инженерна работа, както и какви са възможностите за развитие?

 

За нас това е стратегическа ниша, в която искаме да се специализираме. През последните години е видно, че се възражда интересът и за образование, и за работа в инженерната сфера. Затова имаме желание да изградим база данни и експертиза в тази област. Вече се създават все повече нови възможности за реализация на технически специалисти, а не на последно място се забелязва и увеличение в заплащането на този вид кадри. Според мен това е една от най-перспективните области за развитие. Няма конференции и инженерни събития, на които да не се говори за бъдещето на технологиите и ролята на роботизацията и автоматизацията.

 

Какво споделят работодателите за младите специалисти у нас? Какво е качеството на образованието в България и успява ли то да ги подготви?

 

През последните години бе постигнато много в областта на средното образование. Вече съществуват и варианти за комбиниране на образованието с работа, благодарение на различни инициативи и международни партньорства. Все повече компании и големи работодатели търсят сътрудничество с учебните заведения и университетите в България, привличайки добрите и квалифицирани кадри още в 1 - 2 курс.

 

Въпреки това все още има нужда от доразвиване на образователната система - от гледна точка на материалната база и цялостната подготовката на младите специалисти. В някои области на България все още има огромно несъответствие между образованието и изискванията на работодателите. Т.нар. „soft skills“ и дигиталните умения са най-честите пропуски в знанията и компетенциите на младите кадри. Добрата новина в практически план е, че квалифицираните инженерни кандидати с добро владеене на английски език и трудов стаж от няколко години са изключително търсени на пазара и успяват да си намерят работа в много кратки срокове.

 

Към кои инженерни специалности има най-голямо търсене в страната?

 

Огромно е търсенето на специалисти в областта на автоматизацията за всички свързани с нея позиции, както и в традиционното машиностроене, в различни видове производствени дейности и в сферата на енергетиката. В същото време се наблюдава понижаване на интереса към инженерни кадри за шивашката промишленост, например.

 

Ако погледнем на България териториално, какво е търсенето на инженерни кадри в различните области?

 

За съжаление търсенето не е равномерно разпределено в страната. Както всеки би предположил, набирането на специалисти е най-изразено в големите градове и техните райони, най-вече в София и в Пловдив. Много голям интерес има в Шумен, Търговище и до определена степен в Разград. Само в Шумен и околността към момента се изграждат 4 нови завода, които се очаква да открият към 1000 нови работни места, а инженерните позиции ще са поне 1/3 от тях. Дейността ни през последните години показва възраждане и в района на градовете Смолян и Кърджали, където е постигната почти нулева безработица. Стара Загора и Русе са също част от градовете с нарастващо търсене на специалисти. Изоставане се забелязва в Северозападна България.

 

Според вас как ще се развиват градовете в следващите години, ще се преодолее ли това неравномерно разпределение на производството?

 

Прогнозите показват, че 1/4 от населението ще  живее в столицата и региона й. Това обаче не означава, че не се планират инвестиции в областта на производството в градовете, където то не е силно развито. Например в южната част на страната се очаква изграждането на 3 - 4 нови завода. Голямата разлика отпреди 5 - 10 години е, че България успя да се върне към голямото сериозно производство. Инвеститорите обхващат все повече райони в страната и това ще ни даде много голяма стабилност в бъдеще.

 

Повече информация за СиТийм ЕООД и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от КИП и А