Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Интервю

Сенка Райкович от Стам Лтд: Установих се в България заради любовта ми към креативността в инженерната работа

17.10.2019 г.

In Macedonian   In Romanian   In Serbian


Да се сблъскаш с нов език и нови порядки, да извървиш пътя на „чужденец“, да останеш заради стремежа към креативност в инженерната работа, да гониш изпълнението на амбициозни планове и да се усъвършенстваш всеки ден. Това е приключението на Сенка Райкович от Ниш, Сърбия. В рубриката „Един работен ден на...“ днес ще ви разкажем какви са предизвикателствата в ежедневието на един архитект по образование и инженер по призвание и как преминава нейният ден на работа в утвърдената българска компания Стам Лтд.

 

Как се казвате и каква длъжност заемате в компанията?

 

Казвам се Сенка Райкович. Родена съм в Ниш, Сърбия, и от 3 години и 10 месеца работя в Стам Лтд като инженер статични решения.

 

Какво образование имате?

 

Завършила съм Факултета по строителство и архитектура към техническия университет в родния ми град и по професия съм архитект.

 


Как решихте да се установите в България?

 

Първоначално работих куп други неща, свързани с архитектурата и интериора, но след известно време ми бе необходима промяна. След като се присъединих към екипа на Стам, работата ми ставаше все по-интересна с всеки изминал ден. Въпреки че това, което правя, не е свързано с архитектурата, то е не по-малко креативно.

 

Когато дойдох тук, не знаех нищо. Не знаех езика, не познавах порядките и хората. Започнах да уча стъпка по стъпка и днес вече дори мога да въвеждам новите колеги в дейността.

 

Идвате от Сърбия, която не е част от Европейския съюз. Тежка ли е процедурата по уреждане на документите?

 

Не бих казала, че е тежка – просто това е един бавен процес, който трябва да се премине. Но когато имаш желание, документите не са нещо, което може да те спъне.

 

В моята диплома пише „Дипломиран инженер-архитектурец – мастер“ (б.ред. Магистър инженер-архитект). Колегите са ми казвали, че в България архитектите и строителните инженери са различни специалисти. В Ниш е по-различно. Аз съм изучавала конструкции и имам придобити знания, за да работя като инженер.

 

Как започва вашият работен ден?

 

С кафе. Без него просто не мога да мисля. След това проверявам имейлите и задачите, които имам, като ги разделям по приоритети. Преценявам кое е по-важно и какво мога по-бързо да завърша успешно.

 

Кой до сега е най-интересният проект, по който сте работили?

 

Досега съм се занимавала предимно с по-малки обекти. Сред тях най-интересни са ми двуетажните и триетажните складови системи. Като аз съм най-силно свързана с обектите ни в Македония и Сърбия – заради езика. Работата с местните особености и преводите също „разчупва“ ежедневието.

 

Очаквам скоро да започна да отговарям и за по-големи обекти, но няма как веднага да се впуснеш в „дълбокото“. При по-мащабни проекти се изискват опит и концентрация, защото организираш хора, материали, процеси и т.нат.

 

Това е път, който трябва да изминеш бавно, с много мисъл и внимание. Надявам се в близко бъдеще и аз да реализирам все по-големи и отговорни проекти.

 

Защо дейностите, които изпълнявате, са важни за фирмата?

 

Важни са, защото от нас – конструкторите, започва всичко. Всеки обект започва с проектирането. Показваме, че сме точни, че спазваме срокове и изпълняваме всичко коректно. Стартираме ли правилно, то и по-нататък процесите вървят леко. А това е достатъчно основание да върне клиента при нас и за следващия му проект.

 

Какви са отговорностите, които носите?

 

Клиентът да остане доволен. Най-общо казано, трябва да знаеш къде се намираш на пазара, за да прецениш каква цена да предложиш и винаги да стоиш зад предложението си.

 

Защо харесвате работата и длъжността си?

 

За мен обстановката е едно от най-важните неща. Въпреки че в началото трябваше да се преборя с езиковата бариера, с колегите комуникираме много лесно. Работният ден е приятен и интересен. Ние сме млад екип и често се шегуваме.

 

Разбира се, качествено свършената работа и отговорността, която всеки от нас носи, са основни приоритети, но когато е и приятно – това помага.

 

Какви са трудностите и предизвикателствата в работата ви?


Всяко ново нещо, което правим. А това се случва доста често.


Трябва да си отворен и към нещата, които не си правил досега, а не да се страхуваш, че няма да се справиш. Но колегите са много отзивчиви и винаги, когато питам, ми отговарят и помагат.


Как се разтоварвате от работата?


Колкото е важно да работиш, толкова е важно и в един един момент да възобновиш силите си с нещо, което обичаш. Архитектурата и дизайна ме релаксират най-добре. Мога да стоя с часове пред компютъра и да правя 3D модели и визуализации.


Какво си казвате в края на работния ден?

 

В края на работния ден вече си правя планове за следващия, а понякога и за цялата седмица.Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи