Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Пазарни акценти / Прегледи

Ники Ротор Авиейшън: „Двигателят е сърцето на един самолет, но пилотът е неговата душа”

08.05.2018 г.

In Macedonian

  

                                                                                                           

Компанията Ники Ротор Авиейшън, създала първия двуместен жирокоптер в България, е основана през 2010 г. Предмет на нейната дейност е производството на летателни средства, тип автожири. Това са ултралеки летателни апарати, съчетаващи в себе си предимствата на самолет и хеликоптер, които освен за развлечение и спорт имат и чисто практическо приложение, благодарение на икономичната си, надеждна и безопасна експлоатация. „Ники Ротор Авиейшън предлага възможност за интересна и динамична работа на амбициозни и висококвалифицирани специалисти, които могат да се докоснат и да изживеят пълноценно своята професионална мечта. Фирмата осигурява отлични възможности за кариера на авиоинженери, механици и пилоти”, съобщиха за Инженер.bg от Ники Ротор Авиейшън.

 


Още преди 18 години българската фирма Ники ЕООД със седалище гр. Правец, занимаваща се с разработката и производството на цялостни решения от метал и дърво за различни обекти, проектира първия прототип на хеликоптер. Машината е изработена изцяло от композитни материали, но не успява да постигне пазарния си потенциал, поради определени технически характеристики. Това обаче не отказва нейните създатели и през 2004 г. е дадено началото на нов проект, а именно на жирокоптера NIKI 2004.

Специалистите от компанията посещават много световни авиационни изложения с цел проучване и наблюдение на пазара. Така се стига до момента, в който виждат мечтата си осъществена чрез реализация на проекта за първия двуместен жирокоптер в България. Корпусът на прототипа на NIKI 2004 е също изцяло от композитни материали, комбинирани с шперплат и алуминий. Машината прави успешно дебютния си летателен тест през 2008 г., на летище Габровница в Монтана.

 

Основната разлика между хеликоптерите и автожирите е, че при полет, задвижен с двигател, роторната система на автожира действа на принципа на авторотацията. „По този начин роторът се развърта свободно в резултат от въздушния поток, който преминава през лопатите. Силите, които възникват по време на авторотацията, поддържат въртенето на роторните лопати и създават подемна сила, която задържа летателния апарат на височина. От аеродинамична гледна точка, роторната система на автожира при нормален полет действа като хеликоптерен ротор по време на спускане напред при авторотация“, поясниха от Ники Ротор Авиейшън.Аеродинамиката на авторотацията се прилага на автожир при вертикално кацане. Тъй като автожирите обикновено се задвижват при полет напред, компонентът от относителния вятър, обтичащ роторните лопати в резултат от скоростта на задвижване, също трябва да се вземат под внимание. Този компонент няма ефект в аеродинамичните принципи, които предизвикват авторотацията на лопатите, но поражда промени в зоната на роторния диск.

 

Ники Ротор Авиейшън продължава развитието си, като на базата на технически подобрения на NIKI 2004 създава нов прототип NIKI 2004 M, чието търговско наименование е APIS. Дизайнът е същият, но кабината е с около 40 cm по-голяма.


Днес компанията предлага два нови модела автожири Lighning и Kallithea. В тях са съчетани много иновативни елементи, дизайнерски и конструктивни решения. И двете машини имат една и съща пилотска кабина, а основната разлика идва от дизайна на опашката и спиралната ос.

 


На база предприети мерки и реализирани планове по разширяване на производствения капацитет, Ники ЕООД търси да присъедини към своя екип висококвалифицирани и мотивирани специалисти, които да бъдат проводник на фирмената култура и традиции. Компанията гарантира работа по разнообразни проекти, сериозни възможности за развитие и професионално израстване. В тази връзка дружеството набира:


Дизайнер в мебелно производство за гр. Правец;


Конструктор в мебелно производство за гр. София;


Авиоинженер за гр. Правец.


Повече информация за Ники Ротор Авиейшън ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Повече информация за Ники ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ники Ротор Авиейшън

Още от Машини, мех. системи