Внедрявания

Соларна система Solcos на Oventrop подпомага подгряването на вода в спортен център в Англия

04.05.2018 г.

In Macedonian


Спортният център Graves, предлагащ множество възможности за спорт и развлечения, е едно най-модерните съоръжения от този тип в гр. Шефилд, Южен Йоркшир, Англия. Центърът разполага с фитнес зала, плувен басейн, 6 вътрешни и 12 открити тенис корта, зали за гимнастика, трамплинна зала и др. Той е отворен средно по 16 часа в денонощие като през този период обслужва около 100 души. Посещението на повечето от тях е свързано с използването на топла вода, за осигуряването на голяма част от която се грижат слънчеви колектори на утвърденият европейски производител на ОВК решения Oventrop.

 

Потреблението на топла вода в спортния център Graves е с променлив дебит. „Използването на възобновяеми енергийни източници в подобни случаи е едно добро решение, което би подпомогнало ефективното покриване на нуждите от топла вода, а в същото време е от полза и за околната среда, допринасяйки за намаляване на въглеродните емисии“, поясниха от българският офис на Oventrop.


 

Инженерната фирма NG Bailey, отговаряща за комплекса, избира да се довери на соларните системи на Oventrop. Немската производствена компания доставя, монтира и пуска в експлоатация соларна система, базирана на своя соларен пакет Solcos.

 

За реализация на системата са избрани високоефективните плоски слънчеви колектори Oventrop MQ, чиято обща инсталирана площ възлиза на 20 m2. Поради характерните особености на потока не се налага използването на специални тръбни елементи, както и такива за поддържане на хидравличен баланс. Колекторите са монтирани върху носеща сглобяема рамка, под оптимален за постигането на висока ефективност ъгъл.

 

Цялото колекторно поле е свързано към резервоар с вместимост от 1000 l, чрез използването на една предварително изолирана тръба от неръждаема стомана. Решението осигурява бърза и лесна инсталация, която не изисква допълнителни присъединителни връзки. В конкретния случай то е от съществено значение за безпроблемното преминаване на тръбата през структурата на сградата.

 

Доброто управление на системата е гарантирано чрез помпената група от серия A Regusol ELH 130. Тя е с вграден контролер за защита на колекторите от прегряване и е изцяло в съответствие с най-новите ERP разпоредби.

 

От Oventrop използват своя специализиран софтуер за изчисляване на соларни тръбни мрежи OVsol за оразмеряване на тръбната система на соларната инсталация. „Програмата OVsol дава възможност за извършване на хидравличен баланс на повече колекторни полета към една соларна инсталация, както и за оразмеряване на тръбната мрежа“, коментираха от Овентроп. По този начин са гарантирани не само добрите топлинни характеристика на системата, но и безпроблемната ѝ работа от хидравлична гледна точка.


Повече информация за Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Овентроп, Oventrop

 


 

Още от ОВК