Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Райкос Тех: Надежден мониторинг за течове със сензори за дебит на SIKA спестява главоболия и материални загуби

22.03.2018 г.

In Serbian


Броят на щетите, причинени от домашни наводнения, расте с всяка изминала година, според статистиката на застрахователните компании. Това са едни от най-честите застрахователни събития – много повече от пожарите или природните бедствия. „Турбинните сензори за дебит на SIKA представляват оптимално решение за откриване на течове. Компанията е с доказан многогодишен опит и ноу-хау в тази област”, съобщиха за Инженер.bg от фирма Райкос Тех, партньор на немската фирма в България.



При наводняване, причинило големи поражения на сградата или на оборудването в нея, исковете се покриват от застрахователните компании. Поради големия брой претенции за щети от наводняване, в Германия става все по-трудно да се изпълняват условията, изисквани от застрахователите. Често застраховките са свързани с все по-големи премии или вноски. Има случай, в които е почти невъзможно сградата да бъде застрахована.


Обикновено съоръженията, които трябва да бъдат защитени с мониторинг за повредени тръби, са главните водопроводи в техническите помещения, както и в сутеренните етажи, където няма отводнителен канал, и в таванските помещения или в шахтовите инсталации. Тенденцията на сградното застраховане е в бъдеще да бъдат застраховани само сгради, които притежават системи за ранно предупреждение, а сключените застраховки да бъдат прекратявани, ако не е инсталиран детектор за течове. Предвижда се за частите с висок риск в търговските и битовите сгради задължително да бъдат предписани такива системи за мониторинг, като превенция за нанасяне на щети от наводняване вследствие на спукани тръби.


Но мониторингът за течове е необходим не само при опасност от наводняване. Той е особено полезен за предотвратяване на водни загуби, тъй като не само спукани тръби, но и повредени резервоари, уплътнения на кранове или отворено градинско напояване биха могли да доведат до значителна нежелана консумация на вода. Сензорите проверяват цялата инсталация за питейна вода в сградата. „Модерните системи за откриване на повреди във водопроводите са адаптивни системи, които в зададената предварителна самообучителна фаза чрез различни сензори определят индивидуалното поведение на потребление в системата. Например максималното време на потребление и максималното употребено количество. В резултат на такова програмиране могат да бъдат открити отклонения, които индикират нежелани течове“, коментираха от фирма Райкос Тех. Ако се установи спукване на тръба или повреда на уплътнение, водоподаването може да бъде прекъснато и повредата да бъде визуализирана върху дисплей или чрез мобилно приложение.



“SIKA предлага на производителите на системи за защита на питейната вода от замърсяване богато портфолио от сензори, които са резултат от богатия опит в измерването на дебит и дългогодишното ноу-хау в разработването на специфични сензорни решения. Такъв е комбинираният сензор, който е адаптиран към съответната система и е структуно интегриран в конкретната жилищна сграда“, поясниха специалистите от Райкос Тех. В основата на това сензорно решение е разходомер, който непрекъснато регистрира потока на питейната вода. Турбинните разходомери на SIKA са особено ефективни за тази задача. Ниските стартови характеристики позволяват непрекъснато измерване, дори при ниски скорости на потока. „Използваните висококачествени сапфирени лагери ги правят изключително трайни, а благодарение на постоянната честота на импулсите не показват почти никакво серийно отклонение. Тези предимства правят турбините разходомери на SIKA оптимално сензорно решение за откриване на течове“, заявиха в заключение от Райкос Тех.


Повече информация за Райкос Тех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!



Източник на снимковия материал: Райкос Тех, SIKA

Още от ВиК